Francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem
Takie francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem to bardzo prosty i ciekawy deser, stosunkowo szybki bo z gotowego ciasta francuskiego.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
- 3 łyżki serka mascarpone
- 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego szklanką wycinam kółka, układam je na blaszce wyłożonej papierem i piekę ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C – aby urosły i zaokrągliły się na kształt pączków.
Wyjmuję do całkowitego wystudzenia.
Jabłka ścieram na grubej tarce,dodaję sok z cytryny, przekładam do rondelka, dodaję masło i 2 łyżeczki cukru pudru, smażę przez ok. 3 minuty, by lekko puściły sok.
Dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam, by powstała masa.
Studzę.
Serek mascarpone mieszam z 2 łyżeczkami cukru pudru i pastą waniliową.
Wystudzone ciastka bardzo delikatnie przekrawam na pół, jedną połowę wypełniam kremem jabłkowym, a drugą waniliowym.
Składam w całość, oprószam cukrem pudrem.
Pomysł autorski
Jeśli posmakuje Wam ten deser, może spodoba Wam się i ten : kawowe serniczki z waniliowo-jabłkową kołderką
Zobaczcie (np. tutaj) na inne moje propozycje jak wykorzystać ciasto francuskie i jabłka!