Francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem

Francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem
0
(0)

Francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem

Takie francuskie pączki z kremem waniliowym i jabłkiem to bardzo prosty i ciekawy deser, stosunkowo szybki bo z gotowego ciasta francuskiego.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki masła
  • 1 płaska łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego szklanką wycinam kółka, układam je na blaszce wyłożonej papierem i piekę ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni C – aby urosły i zaokrągliły się na kształt pączków.

Wyjmuję do całkowitego wystudzenia.

Jabłka ścieram na grubej tarce,dodaję sok z cytryny, przekładam do rondelka, dodaję masło i 2 łyżeczki cukru pudru, smażę przez ok. 3 minuty, by lekko puściły sok.

Dodaję mąkę ziemniaczaną i mieszam, by powstała masa.

Studzę.

Serek mascarpone mieszam z 2 łyżeczkami cukru pudru i pastą waniliową.

Wystudzone ciastka bardzo delikatnie przekrawam na pół, jedną połowę wypełniam kremem jabłkowym, a drugą waniliowym.

Składam w całość, oprószam cukrem pudrem.

Pomysł autorski

Jeśli posmakuje Wam ten deser, może spodoba Wam się i ten : kawowe serniczki z waniliowo-jabłkową kołderką

Zobaczcie (np. tutaj) na inne moje propozycje jak wykorzystać ciasto francuskie i jabłka!

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry