Faworki

Faworki
0
(0)

Faworki

Lubię faworki za to, że są niczym bardzo skuteczny lek: zawsze wzbudzają uśmiech i poprawiają nastrój. Lubię je oczywiście także za to, że są pyszne, że łatwo i szybko się je przygotowuje 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki gęstej śmietany
  • 4 żółtka
  • 50 g. zimnego masła
  • 1 łyżka octu 10%

Dodatkowo:

  • 1 l. oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Siekam masło z mąką, dodaję żółtka, śmietanę, ocet, proszek do pieczenia, sól i cukier puder, zagniatam ciasto by połączyły się składniki, po czym wyrabiam jeszcze chwilę (do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta).

Rozgrzewam olej w szerokim garnku z grubym dnem (gdy na dnie zaczynają tworzyć się smugi, olej jest gotowy do smażenia).

Ciasto dzielę na 4 części, każdą rozwałkowuję na placek grubości ok. 2 mm, lekko podsypując stolnicę mąką.

Kroję placki na paski szerokości 2-3 cm, długości 6-8 cm.

W środku każdego paska robię nacięcie i przeplatam przez nie jeden koniec.

Tak przygotowane faworki smażę po kilka sztuk, przewracając je w garnku za pomocą długiego patyczka do szaszłyków.

Wyjmuję łyżką cedzakową na talerz z papierem – do odsączenia, po czym oprószam obficie cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.