Faworki-spiralki

Faworki - spiralki
0
(0)

Faworki-spiralki

Te faworki są bardzo kruche, trochę inne w smaku, na pewno bardzo delikatne. Są też inne w formie – bo nie przewlekam pasków ciasta przez ich środek, a zwijam w spiralki.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej T 500
  • 3 żółtka
  • 100 g. zimnego masła
  • 180 g. kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu 10% lub spirytusu
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Mąkę siekam z masłem, solą i żółtkami, dodaję cukier waniliowy, ocet i śmietanę.

Zagniatam ciasto.

Rozwałkowuję je na ok. 0,4 cm, kroję w paski szerokości 2-3 cm, każdy pasek zwijam w rulonik jak na zdjęciu. Aby spiralki się mniej rozwijały w trakcie smażenia, gdzieniegdzie je sklejam.

Wrzucam faworki na rozgrzany olej (na próbę wrzucam kawałek ciasta, gdy wypływa na wierzch, można smażyć resztę) i smażę z obu stron po 2-3 minuty.

Usmażone faworki przekładam na papier do odsączenia, po czym posypuję cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.