0
(0)
Faworki-spiralki
Te faworki są bardzo kruche, trochę inne w smaku, na pewno bardzo delikatne. Są też inne w formie – bo nie przewlekam pasków ciasta przez ich środek, a zwijam w spiralki.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej T 500
- 3 żółtka
- 100 g. zimnego masła
- 180 g. kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka octu 10% lub spirytusu
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę siekam z masłem, solą i żółtkami, dodaję cukier waniliowy, ocet i śmietanę.
Zagniatam ciasto.
Rozwałkowuję je na ok. 0,4 cm, kroję w paski szerokości 2-3 cm, każdy pasek zwijam w rulonik jak na zdjęciu. Aby spiralki się mniej rozwijały w trakcie smażenia, gdzieniegdzie je sklejam.
Wrzucam faworki na rozgrzany olej (na próbę wrzucam kawałek ciasta, gdy wypływa na wierzch, można smażyć resztę) i smażę z obu stron po 2-3 minuty.
Usmażone faworki przekładam na papier do odsączenia, po czym posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski