Fantazja truskawkowa

Fantazja truskawkowa
0
(0)

Fantazja truskawkowa

Truskawki już smakują jak truskawki 🙂 W związku z tym postanowiłam to uczcić i polecam Wam to pyszne, lekkie ciasto. Fantazja truskawkowa (tak je nazwałam – przepis autorski) to mocno truskawkowy, lekko kwaskowaty mus, który wspaniale kontrastuje z resztą słodyczy, śmietanowa warstwa i świeże owoce zatopione w galaretce, a wszystko na waniliowym biszkopcie.

Składniki (na blachę 20 x 30 cm):

Biszkopt:

  • 3 jajka w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 450 g. mrożonych truskawek
  • 3/4 szklanki syropu truskawkowego
  • 1 budyń truskawkowy bez cukru

Krem:

  • 300 ml. śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 torebki śmietanfixu
  • 1 galaretka agrestowa

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 20-30 świeżych truskawek

Przygotowanie:

Jajka ucieram z solą, cukrem waniliowym i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, po czym stopniowo (miksując dalej) dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Wlewam ciasto na blachę uprzednio dobrze natłuszczoną i oprószoną mąką, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 22-23 minuty ( do suchego patyczka).

Pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Mus:

Rozmrożone truskawki przekładam do rondelka, miksuję i podgrzewam (nie gotuję).

Dokładnie mieszam budyń z syropem, dodaję do podgrzanych truskawek, mieszam intensywnie, podgrzewając dalej, aż masa zacznie gęstnieć.

Odstawiam do lekkiego przestygnięcia.

Chłodny mus wykładam na zimne ciasto.

Krem:

Galaretkę rozrabiam w szklance gorącej wody, odstawiam do lekkiego zastygnięcia.

W międzyczasie ubijam schłodzoną śmietankę (minimum 12 godzin w lodówce) – najpierw miksuję ją na najwyższych obrotach przez kilka minut, po czym dodaję po łyżeczce cukier i śmietanfix.

Ubijam aż zgęstnieje, dodaję stopniowo zastygającą galaretkę.

Wykładam krem jako kolejną warstwę. Na nim układam przekrojone na pół truskawki i zalewam galaretką truskawkową, przygotowaną wg przepisu, schłodzoną i lekko tężejącą.

Ciasto schładzam przez kilka godzin przed podaniem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.