Ekspresowe mini-szarlotki

Ekspresowe mini - szarlotki
0
(0)

Ekspresowe mini-szarlotki

Nie cierpicie piec ciast ? Uważacie, że macie dwie lewe ręce i że lepiej, żebyście się za żadne pieczenie w ogóle nie brali ? Jeśli tak myślicie, to te ekspresowe mini-szarlotki (wg mojego pomysłu) są akurat dla Was!

Zapewniam, że wyjdą, będą pyszne i zachęcą Was do dalszych działań kuchennych 🙂

Trzeba tylko pamiętać, by nie przygotowywać ich zbyt wcześnie, bo rozmiękną i stracą na chrupkości.

Myślę, że najbezpieczniej będzie upiec same ciastka, a tuż przed podaniem napełnić je jabłkami.

Składniki:

  • 1 płat gotowego ciasta francuskiego
  • prażone jabłka, np. takie [link]
  • cynamon do oprószenia
  • ewentualnie bita śmietana

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego wycinam szklanką kółka, układam je na wyłożonej papierem blasze.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra – dół) na 15-20 minut, do ładnego zrumienienia ciastek.

Każde ciasto delikatnie przecinam nożem (najlepiej zębatym) na pół, dolne połówki napełniam prażonymi jabłkami, oprószam je cynamonem i przykrywam czapeczkami z drugich połówek ciastek.

Można dodatkowo oprószyć z góry ciastka cukrem pudrem lub na każde nałożyć kleks bitej śmietanki.

Przepis na podobne z wyglądu słodkości na bazie ciasta francuskiego znajdziecie tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry