Ekspresowe mini-szarlotki
Nie cierpicie piec ciast ? Uważacie, że macie dwie lewe ręce i że lepiej, żebyście się za żadne pieczenie w ogóle nie brali ? Jeśli tak myślicie, to te ekspresowe mini-szarlotki (wg mojego pomysłu) są akurat dla Was!
Zapewniam, że wyjdą, będą pyszne i zachęcą Was do dalszych działań kuchennych 🙂
Trzeba tylko pamiętać, by nie przygotowywać ich zbyt wcześnie, bo rozmiękną i stracą na chrupkości.
Myślę, że najbezpieczniej będzie upiec same ciastka, a tuż przed podaniem napełnić je jabłkami.
Składniki:
- 1 płat gotowego ciasta francuskiego
- prażone jabłka, np. takie [link]
- cynamon do oprószenia
- ewentualnie bita śmietana
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego wycinam szklanką kółka, układam je na wyłożonej papierem blasze.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra – dół) na 15-20 minut, do ładnego zrumienienia ciastek.
Każde ciasto delikatnie przecinam nożem (najlepiej zębatym) na pół, dolne połówki napełniam prażonymi jabłkami, oprószam je cynamonem i przykrywam czapeczkami z drugich połówek ciastek.
Można dodatkowo oprószyć z góry ciastka cukrem pudrem lub na każde nałożyć kleks bitej śmietanki.
Przepis na podobne z wyglądu słodkości na bazie ciasta francuskiego znajdziecie tutaj 🙂