Ekspresowe mini pączki na śmietanie
Za gorąco, żeby piec ciasto, ale w sam raz, żeby smażyć pączki 🙂 Ot, kobieca logika 🙂 Ale co zrobić, kiedy zachciało się deseru?
Takie mini pączki przygotujesz bardzo łatwo i bardzo szybko. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciusie w środku. Każdy się skusi!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 6 g proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 20 g cukru waniliowego
- 20 g drobnego cukru
- 160 g gęstej śmietany 18%
- 40 g mleka
Dodatkowo:
- olej do głębokiego smażenia
- cukier puder do oprószenia
- Przydatne też będą:
- worek cukierniczy
- patyczek do szaszłyków
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam (na przykład rózgą kuchenną) do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Wymieszane odstawiam na 10 minut.
W tym czasie rozgrzewam olej – powinno go być na głębokość 3-4 cm.
Mój sposób na smażenie: ciasto przekładam do worka cukierniczego, ucinam końcówkę by powstał otwór o średnicy ok. 1 cm. Wyciskam małe kulki (czasami wychodzą przecinki) na rozgrzany olej, odcinając je patyczkiem do szaszłyków.
Możesz też wykładać małe porcje za pomocą dwóch łyżeczek.
Smażę na rumiano z każdej strony (można mieszać patyczkiem lub widelcem; można każdy pączek delikatnie przewracać). Trwa to ok. 4 minut.
Usmażone kulki wyjmuję na papier do odsączenia tłuszczu.
Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem
Polecam też w wersji z jabłkami 🙂