Ekspresowe mini pączki na śmietanie

Ekspresowe mini pączki na śmietanie
4
(2)

Ekspresowe mini pączki na śmietanie

Za gorąco, żeby piec ciasto, ale w sam raz, żeby smażyć pączki 🙂 Ot, kobieca logika 🙂 Ale co zrobić, kiedy zachciało się deseru?

Takie mini pączki przygotujesz bardzo łatwo i bardzo szybko. Są pyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciusie w środku. Każdy się skusi!

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 20 g cukru waniliowego
  • 20 g drobnego cukru
  • 160 g gęstej śmietany 18%
  • 40 g mleka

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do oprószenia
  • Przydatne też będą:
  • worek cukierniczy
  • patyczek do szaszłyków

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczam w misce i mieszam (na przykład rózgą kuchenną) do uzyskania gładkiego, gęstego ciasta. Wymieszane odstawiam na 10 minut.

W tym czasie rozgrzewam olej – powinno go być na głębokość 3-4 cm.

Mój sposób na smażenie: ciasto przekładam do worka cukierniczego, ucinam końcówkę by powstał otwór o średnicy ok. 1 cm. Wyciskam małe kulki (czasami wychodzą przecinki) na rozgrzany olej, odcinając je patyczkiem do szaszłyków.

Możesz też wykładać małe porcje za pomocą dwóch łyżeczek.

Smażę na rumiano z każdej strony (można mieszać patyczkiem lub widelcem; można każdy pączek delikatnie przewracać). Trwa to ok. 4 minut.

Usmażone kulki wyjmuję na papier do odsączenia tłuszczu.

Przed podaniem można je oprószyć cukrem pudrem

Polecam też w wersji z jabłkami 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry