0
(0)
Dżem z kiwi i limonki
Najwyraźniej nikt z nas nie miał ostatnio ochoty na kiwi, bo przeleżały tydzień w koszyku, zrobiły się miękkie i dojrzałe. Myślałam o koktajlu, ale skusił mnie dżemik. Smakuje cudownie, będzie rewelacyjny do deserów. Jest lekko kwaskawy, nie za słodki.
Składniki/proporcje (na dwa słoiczki 0,2 litra):
- 650 g. dojrzałych owoców kiwi (po obraniu)
- sok z 1 limonki
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki cukru
Przygotowanie:
Kiwi kroję na pół, miąższ wydrążam łyżeczką i kroję na kawałki.
Przekładam owoce do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam na godzinę.
Następnie dodaję sok z limonki i cytryny, i gotuję razem ok. 3 godzin, na niewielkim ogniu, mieszając.
Gorący dżem przekładam do słoiczków, mocno zakręcam. Pasteryzuję 10 minut.