Dżem z kiwi i limonki

Dżem z kiwi i limonki
0
(0)

Dżem z kiwi i limonki

Najwyraźniej nikt z nas nie miał ostatnio ochoty na kiwi, bo przeleżały tydzień w koszyku, zrobiły się miękkie i dojrzałe. Myślałam o koktajlu, ale skusił mnie dżemik. Smakuje cudownie, będzie rewelacyjny do deserów. Jest lekko kwaskawy, nie za słodki.

Składniki/proporcje (na dwa słoiczki 0,2 litra):

  • 650 g. dojrzałych owoców kiwi (po obraniu)
  • sok z 1 limonki
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki cukru

Przygotowanie:

Kiwi kroję na pół, miąższ wydrążam łyżeczką i kroję na kawałki.

Przekładam owoce do garnka z grubym dnem, zasypuję cukrem, mieszam i odstawiam na godzinę.

Następnie dodaję sok z limonki i cytryny, i gotuję razem ok. 3 godzin, na niewielkim ogniu, mieszając.

Gorący dżem przekładam do słoiczków, mocno zakręcam. Pasteryzuję 10 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry