Dżem z dyni i pomarańczy

Dżem z dyni i pomarańczy
0
(0)

Dżem z dyni i pomarańczy

Nie mogłam się nie skusić na przygotowanie kilku słoiczków wspaniałego dżemu z dyni – z dodatkiem zarówno miąższu, jak i skórki pomarańczowej, a dla podkreślenia smaku dorzuciłam również skórkę cytrynową i trochę świeżego imbiru.

Smakuje cudownie, przypomina mi dżem z gorzkich pomarańczy; podejrzewam zresztą że każdy kto spróbuje, orzeknie że to one są tu głównym składnikiem. To rewelacyjna słodkość zarówno na kanapkę, jak i do naleśników czy racuchów.

Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 800 g. dyni zwyczajnej (waga po obraniu)
  • 2 duże pomarańcze bez pestek
  • 1 duża cytryna
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 400 g. białego cukru
  • 2 pełne łyżki cukru dark muscovado
  • 2 ziarna ziela angielskiego – w całości lub zmielone – wtedy 1 ziarno

Przygotowanie:

Dynię kroję w drobną kostkę i przekładam ją do garnka z grubym dnem.

Z pomarańczy ścieram skórkę (na tarce z drobnymi oczkami), odkładam ją na bok.

Owoce obieram z białej skórki i również kroję na niewielkie kawałki; te razem z sokiem dodaję do dyni. Wsypuję biały i ciemny cukier, dorzucam ziele angielskie i na małym ogniu doprowadzam do zagotowania, mieszając.

Podgotowuję wszystko ok. 30 minut, po czym wyjmuję ziele angielskie (jeśli było w całości) i wszystko blenduję.

Dodaję startą skórkę z pomarańczy i cytryny, oraz imbir.

Wszystko gotuję jeszcze ok. godziny na małym ogniu (gotowałam dżem pod pokrywką, tyko uchyloną, bo pryska i można się boleśnie oparzyć), dość często mieszając.

Gdy płyn odparuje, a dżem zgęstnieje, jest gotowy.

Gorący przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam.

Jeśli dżem ma być przechowywany przez dłuższy czas, można go dodatkowo zapasteryzować.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.