Dżem truskawkowy z wanilią

Dżem truskawkowy z wanilią
0
(0)

Dżem truskawkowy z wanilią (niskosłodzony)

Próbowaliście kiedyś zrobić dżem z wanilią ? Ja sprawdziłam tę możliwość jesienią, robiąc powidła z dyni z cytryną i wanilią. Takie dodatki zupełnie zmieniają tradycyjny smak, więc warto poeksperymentować. Dziś dodatkowo zależało mi na niezbyt słodkim dżemie, więc użyłam niewielkiej ilości cukru. Efekt – dla mnie doskonały. Zrobiłam zaledwie 3 małe słoiczki, więc nie będą to przetwory na zimę; gdybyście chcieli przygotować te pyszności w wersji zimowej na wszelki wypadek warto słoiczki dodatkowo zapasteryzować.

Składniki (w proporcjach):

  • 1,5 kg truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 laska wanilii

Przygotowanie:

Truskawki myję i odrywam szypułki (w tej kolejności), kroję je na pół lub na więcej części, przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem.

Wanilię kroję wzdłuż na pół, dokładam do truskawek, wsypuję też cukier.

Zagotowuję wszystko razem, po czym zmniejszam ogień i bez przykrycia gotuję dżem godzinę, mieszając co jakiś czas.

Gorący przekładam do słoików, wyjmuję wcześniej laskę wanilii.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.