Dżem truskawkowy z wanilią (niskosłodzony)
Próbowaliście kiedyś zrobić dżem z wanilią ? Ja sprawdziłam tę możliwość jesienią, robiąc powidła z dyni z cytryną i wanilią. Takie dodatki zupełnie zmieniają tradycyjny smak, więc warto poeksperymentować. Dziś dodatkowo zależało mi na niezbyt słodkim dżemie, więc użyłam niewielkiej ilości cukru. Efekt – dla mnie doskonały. Zrobiłam zaledwie 3 małe słoiczki, więc nie będą to przetwory na zimę; gdybyście chcieli przygotować te pyszności w wersji zimowej na wszelki wypadek warto słoiczki dodatkowo zapasteryzować.
Składniki (w proporcjach):
- 1,5 kg truskawek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
Przygotowanie:
Truskawki myję i odrywam szypułki (w tej kolejności), kroję je na pół lub na więcej części, przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem.
Wanilię kroję wzdłuż na pół, dokładam do truskawek, wsypuję też cukier.
Zagotowuję wszystko razem, po czym zmniejszam ogień i bez przykrycia gotuję dżem godzinę, mieszając co jakiś czas.
Gorący przekładam do słoików, wyjmuję wcześniej laskę wanilii.
Przepis autorski
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |