Dżem pomarańczowy

Dżem pomarańczowy
0
(0)

Dżem pomarańczowy

Ten dżem pachnie niczym cały pomarańczowy gaj 🙂 Wykorzystuję go najczęściej w okolicach Świąt, bo nadaje się idealnie do uroczystych wypieków, jak mazurki czy choćby miodownik. Do mojego dżemu oprócz miąższu dodaję również drobno pokrojoną skórkę, która w trakcie długiego gotowania mięknie i robi się po prostu pyszna. Bardzo Was zachęcam do przygotowania chociaż jednej porcji.

Składniki (4-5 słoiczków po 200 g):

  • 1,5 kg dojrzałych pomarańczy
  • 1 kg cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ok. pół szklanki wody

Przygotowanie:

Pomarańcze bardzo dokładnie myję szczoteczką pod bieżącą, gorącą wodą, a następnie sparzam przez 10 sekund we wrzątku.

Obieram je ze skórki, dbając by te były ładnie zachowane. Ostrym nożykiem ścinam z wnętrza skórki jak najwięcej białego miąższu, obieram też z niego owoce.

Owoce kroję na niewielkie kawałki i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem (razem z sokiem, który wycieka w trakcie krojenia), dolewam wodę, dosypuję cukier i gotuję na małym ogniu.

Przygotowane skórki kroję w nieduże, cieniutkie paseczki i dorzucam do garnka.

Dżem gotuję ok. 4 godzin, mieszając i dbając żeby się nie przypalił (mały płomień powinien temu zapobiec).

Gdy jest dostatecznie gęsty (warto zrobić próbę na talerzyku: wykładam łyżeczkę, studzę i wtedy widzę jego właściwą gęstość) przekładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, mocno zakręcam.

Słoiki pasteryzuję przez 10 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.