Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy 4
0
(0)

Dżem brzoskwiniowy

Cieszyłam się jeszcze miesiąc temu z brzoskwiniowego urodzaju, bo gałęzie aż się uginały pod ciężarem owoców. Jednak wichura sprzed 2 tygodni zmieniła sytuację, spadła co najmniej połowa; z bólem serca musiałam wyrzucić niedojrzałe jeszcze owoce. Cóż, dobrze że coś zostało 🙂 Zaczęłam dziś od pysznego dżemu, lekko kwaskawego, będzie idealny do deserów.

Proporcje:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Umyte brzoskwinie kroję na pół, wyjmuję pestki, obieram ze skórki.

Kroję je w niewielkie kawałki i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem.

Dosypuję cukier i gotuję na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając by owoce się nie przypaliły.

Wyłączam kuchenkę, pozwalam zawartości garnka przestygnąć, po czym dolewam sok z cytryny i powtarzam czynność – gotuję przez 30 minut.

Gorącym dżemem wypełniam wyparzone słoiki, dokładnie zakręcam, pasteryzuję 15 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.