Dżem brzoskwiniowy
Cieszyłam się jeszcze miesiąc temu z brzoskwiniowego urodzaju, bo gałęzie aż się uginały pod ciężarem owoców. Jednak wichura sprzed 2 tygodni zmieniła sytuację, spadła co najmniej połowa; z bólem serca musiałam wyrzucić niedojrzałe jeszcze owoce. Cóż, dobrze że coś zostało 🙂 Zaczęłam dziś od pysznego dżemu, lekko kwaskawego, będzie idealny do deserów.
Proporcje:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 3/4 szklanki cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Umyte brzoskwinie kroję na pół, wyjmuję pestki, obieram ze skórki.
Kroję je w niewielkie kawałki i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem.
Dosypuję cukier i gotuję na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając by owoce się nie przypaliły.
Wyłączam kuchenkę, pozwalam zawartości garnka przestygnąć, po czym dolewam sok z cytryny i powtarzam czynność – gotuję przez 30 minut.
Gorącym dżemem wypełniam wyparzone słoiki, dokładnie zakręcam, pasteryzuję 15 minut.
![]() |
![]() |