Dwukolorowe wafle
Masa do wafli, którą chcę Wam zaproponować, jest bardzo smaczna, dobrze zastyga, ale też pozostaje lekko wilgotna.
Dzięki temu gotowe dwukolorowe wafle nie są twarde.
Mojej nadałam smak wanilii i irish cream, możecie oczywiście wybrać swoje ulubione smaki.
Na całe opakowanie wafli podwójcie składniki masy.
Składniki:
- 3,5 dużego wafla
Masa ciemna:
- 0,5 kostki margaryny (np. Kasia) lub 125 g. masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 1 szklanka gładkiego mleka w proszku
- 2 czubate łyżki kakao
- kilka łyżek syropu irish cream
Masa jasna:
- 0,5 kostki margaryny Kasia lub 125 g. masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 2 szklanki gładkiego mleka w proszku
- kilka łyżek syropu waniliowego
Przygotowanie:
Wafle kroję na pół.
Do dwóch garnków z grubym dnem wlewam po odrobinie wody, dodaję do obu po pół margaryny (masła) i cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.
Masa jasna:
Ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i syrop waniliowy, gotuję na małym ogniu kilka minut.
Zdejmuję garnek z ognia, studzę 5 minut i do ciągle jeszcze dość gorącego płynu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku.
Mieszam intensywnie, aż powstanie gładka i jednolita masa.
Masa ciemna:
Ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i kakao, gotuję na małym ogniu, dolewam syrop.
Zdejmuję z ognia, lekko studzę, dodaję stopniowo mleko w proszku i mocno ucieram masę.
Jeszcze ciepłe masy wykładam na przemian na wafle, aż do wykończenia (powinno być 7 warstw wafli).
Przełożone wafle pozostawiam do całkowitego ostudzenia, przyciśnięte np. deską do krojenia.
Gdy całkowicie zastygną, kroję w trójkąty lub kwadraty lub w cienkie plastry.
![]() |
![]() |
Jeśli lubisz słodkości jak te dwukolorowe wafle to sprawdź inne moje przepisy na wafle przekładane: mniej lub bardziej tradycyjne