Dwukolorowe wafle

Dwukolorowe wafle
5
(1)

Dwukolorowe wafle

Masa do wafli, którą chcę Wam zaproponować, jest bardzo smaczna, dobrze zastyga, ale też pozostaje lekko wilgotna, dzięki czemu gotowe wafelki nie są twarde.

Mojej nadałam smak wanilii i irish cream, możecie oczywiście wybrać swoje ulubione smaki.

Na całe opakowanie wafli podwójcie składniki masy.

Składniki:

  • 3,5 dużego wafla

Masa ciemna:

  • 0,5 kostki margaryny (np. Kasia) lub 125 g. masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka gładkiego mleka w proszku
  • 2 czubate łyżki kakao
  • kilka łyżek syropu irish cream

Masa jasna:

  • 0,5 kostki margaryny Kasia lub 125 g. masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 szklanki gładkiego mleka w proszku
  • kilka łyżek syropu waniliowego

Przygotowanie:

Wafle kroję na pół.

Do dwóch garnków z grubym dnem wlewam po odrobinie wody, dodaję do obu po pół margaryny (masła) i cukier, podgrzewam do rozpuszczenia.

Masa jasna:

Ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i syrop waniliowy, gotuję na małym ogniu kilka minut.

Zdejmuję garnek z ognia, studzę 5 minut i do ciągle jeszcze dość gorącego płynu stopniowo, ucierając, dodaję mleko w proszku.

Mieszam intensywnie, aż powstanie gładka i jednolita masa.

Masa ciemna:

Ciągle podgrzewając dodaję płynne mleko i kakao, gotuję na małym ogniu, dolewam syrop.

Zdejmuję z ognia, lekko studzę, dodaję stopniowo mleko w proszku i mocno ucieram masę.

Jeszcze ciepłe masy wykładam na przemian na wafle, aż do wykończenia (powinno być 7 warstw wafli).

Przełożone wafle pozostawiam do całkowitego ostudzenia, przyciśnięte np. deską do krojenia.

Gdy całkowicie zastygną, kroję w trójkąty lub kwadraty lub w cienkie plastry.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry