Dwukolorowe ciasto

Dwukolorowe ciasto
0
(0)

Dwukolorowe ciasto

Puszyste i mięciutkie ciasto ucierane będzie mi uprzyjemniać popołudnie na działce 🙂 Pielenia mam dużo, postanowiłam więc że przynajmniej zafunduję sobie miłą półgodzinną przerwę na kawę, no i ciasto będzie jak znalazł. Nie upiększałam go ani polewą, ani pudrem, bo smakuje tak doskonale, że nie chcę już nic zepsuć 😉

Składniki (blaszka 12 x 24 cm):

  • 1 szklanka mąki pszennej + 2 łyżki
  • 3 jajka
  • 200 g. miękkiego masła
  • 2 łyżki gęstej śmietany (18%)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 3-4 krople olejku migdałowego
  • 3-4 krople olejku arakowego
  • 1 łyżeczka kakao
  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą, białą masę, po czym dalej ucierając wbijam po 1 jajku.

Gdy składniki się połączą, dodaję śmietanę, miksuję chwilę, po czym dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masę miksuję jeszcze kilka minut.

Dzielę ciasto na pół, do jednej części dodaję kakao i olejek migdałowy, do drugiej olejek arakowy.

Foremkę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką.

Wykładam po łyżce każdego ciasta naprzemiennie, jak na zdjęciu, lekko wygładzam, by się połączyły.

Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 50 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Pozostawiam do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry