Dwukolorowe ciasto z polewą kokosową
To szybkie, pyszne ciasto to moja propozycja na wykorzystanie białek. Puszyste, z kokosową polewą przypominającą toffi.
Składniki (u mnie forma 10 x 23 cm):
- 5 białek
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
- 100 g. masła, rozpuszczonego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao
Polewa:
- 70 g. masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 pełna łyżka kakao
- 4 łyżki mleka (użyłam skondensowanego, niesłodzonego mleka do kawy)
- ok. pół szklanki gładkiego mleka w proszku
- ok. 40 g. wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
Przygotowanie:
Ciasto:
Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym ubijając dodaję stopniowo cukier puder i waniliowy.
Do ubitej piany dodaję rozpuszczone, chłodne masło i ubijając dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste.
Część ciasta przekładam do innego naczynia, dodaję do niej kakao, dokładnie mieszam.
Wykładam najpierw jasne, a na nie ciemne ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 35 minut – po 30 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.
Polewa:
Masło rozpuszczam z płynnym mlekiem i cukrem, dodaję kakao.
Gdy masa jest jednolita, zestawiam ją z ognia, dodaję wiórki kokosowe, mieszam i na chwilę zostawiam do lekkiego przestygnięcia.
Następnie wsypuję mleko w proszku, dokładnie mieszam do połączenia.
Ciepłą masę wykładam na górę ciasta, zostawiam do zastygnięcia.