Dwukolorowe ciasto z polewą kokosową

Dwukolorowe ciasto z polewą kokosową
0
(0)

Dwukolorowe ciasto z polewą kokosową

To szybkie, pyszne ciasto to moja propozycja na wykorzystanie białek. Puszyste, z kokosową polewą przypominającą toffi.

Składniki (u mnie forma 10 x 23 cm):

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego
  • 100 g. masła, rozpuszczonego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Polewa:

  • 70 g. masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 4 łyżki mleka (użyłam skondensowanego, niesłodzonego mleka do kawy)
  • ok. pół szklanki gładkiego mleka w proszku
  • ok. 40 g. wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy

Przygotowanie:

Ciasto:

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym ubijając dodaję stopniowo cukier puder i waniliowy.

Do ubitej piany dodaję rozpuszczone, chłodne masło i ubijając dodaję stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gęste.

Część ciasta przekładam do innego naczynia, dodaję do niej kakao, dokładnie mieszam.

Wykładam najpierw jasne, a na nie ciemne ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (środkowy poziom piekarnika, góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 35 minut – po 30 minutach można sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone.

Polewa:

Masło rozpuszczam z płynnym mlekiem i cukrem, dodaję kakao.

Gdy masa jest jednolita, zestawiam ją z ognia, dodaję wiórki kokosowe, mieszam i na chwilę zostawiam do lekkiego przestygnięcia.

Następnie wsypuję mleko w proszku, dokładnie mieszam do połączenia.

Ciepłą masę wykładam na górę ciasta, zostawiam do zastygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.