Drożdżówki z budyniem i truskawkami
Domowe drożdżówki, puszyste, z chrupiącą kruszonką – kto ich nie lubi? Są pełne smaku – oprócz truskawek kryją w sobie banany i pyszny, waniliowy, budyniowy krem.
Składniki:
Zaczyn:
- 160 g ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 70 g mąki pszennej
- 35 g cukru pudru
Ciasto:
- 810 g mąki pszennej
- 160 g cukru pudru
- skórka starta z cytryny (na drobnej tarce)
- 180 g ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
Masa budyniowa:
- 200 g śmietany 18%
- 80 g budyniu waniliowego z cukrem
- 30 g cukru pudru
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 1-2 banany
- świeże lub mrożone truskawki
- 1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Przygotowanie:
W misce mieszam dokładnie składniki zaczynu (mleko nie może być gorące, tylko lekko ciepłe), by powstała pasta. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka i jajka, skórkę z cytryny, cukier, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam przez kilka minut ciasto, po czym stopniowo dolewam rozpuszczone masło.
Wyrabiam, aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
Z ciasta formuję kulę, przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.
Mieszam wszystkie składniki masy budyniowej.
Składniki kruszonki umieszczam w misce, i wyrabiam dłonią, do uzyskania charakterystycznych grudek.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i kilka razy uderzam, by je odgazować.
Ciasto dzielę na 16 równych części.
Z każdej części formuję wałeczek o długości ok. 30 cm. Skręcam oba końce w przeciwnych kierunkach, a potem zwijam rulonik w ślimaka.
Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
W każdej lekko wciskam środek, by utworzyć wgłębienie.
Wkładam 3 plasterki banana, a potem łyżeczkę masy budyniowej.
Następnie układam kawałki truskawek.
Bułeczki ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, by podrosły.
Podrośnięte ostrożnie smaruję rozbełtanym jajkiem (boki), po czym posypuję bułki kruszonką.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 25-30 minut.
4 odpowiedzi
Moniu jak możesz wstawić zdjęcie jak je zawijasz . Dziękuję bardzo
Kasiu, niestety nie mam takiego zdjęcia, ale postaram się pokazać następnym razem 🙂
DO śmietany dodajemy proszek budyniowy czy budyń normalnie gotujemy i do ostudzonego dajemy śmietanę?
Proszek budyniowy dodajemy do śmietany.