Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Drożdżówki z budyniem i truskawkami 1
0
(0)

Drożdżówki z budyniem i truskawkami

Domowe drożdżówki, puszyste, z chrupiącą kruszonką – kto ich nie lubi? Są pełne smaku – oprócz truskawek kryją w sobie banany i pyszny, waniliowy, budyniowy krem.

Składniki:

Zaczyn:

  • 160 g ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 70 g mąki pszennej
  • 35 g cukru pudru

Ciasto:

  • 810 g mąki pszennej
  • 160 g cukru pudru
  • skórka starta z cytryny (na drobnej tarce)
  • 180 g ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Masa budyniowa:

  • 200 g śmietany 18%
  • 80 g budyniu waniliowego z cukrem
  • 30 g cukru pudru

Kruszonka:

  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1-2 banany
  • świeże lub mrożone truskawki
  • 1 jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie:

W misce mieszam dokładnie składniki zaczynu (mleko nie może być gorące, tylko lekko ciepłe), by powstała pasta. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka i jajka, skórkę z cytryny, cukier, pozostałe mleko oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiam przez kilka minut ciasto, po czym stopniowo dolewam rozpuszczone masło.

Wyrabiam, aż ciasto będzie odchodzić od rąk.

Z ciasta formuję kulę, przykrywam miskę i odstawiam w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.

Mieszam wszystkie składniki masy budyniowej.

Składniki kruszonki umieszczam w misce, i wyrabiam dłonią, do uzyskania charakterystycznych grudek.

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat i kilka razy uderzam, by je odgazować.

Ciasto dzielę na 16 równych części.

Z każdej części formuję wałeczek o długości ok. 30 cm. Skręcam oba końce w przeciwnych kierunkach, a potem zwijam rulonik w ślimaka.

Bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy.

W każdej lekko wciskam środek, by utworzyć wgłębienie.

Wkładam 3 plasterki banana, a potem łyżeczkę masy budyniowej.

Następnie układam kawałki truskawek.

Bułeczki ponownie odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, by podrosły.

Podrośnięte ostrożnie smaruję rozbełtanym jajkiem (boki), po czym posypuję bułki kruszonką.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu) na 25-30 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

4 odpowiedzi

  1. DO śmietany dodajemy proszek budyniowy czy budyń normalnie gotujemy i do ostudzonego dajemy śmietanę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.