Drożdżówka z owocami i kruszonką

Drożdżówka z owocami i kruszonką
1
(1)

Drożdżówka z owocami i kruszonką

Zaczęły się jesienne chłody, a na chłody najlepsza jest świeżutka, pachnąca, puszysta drożdżówka z owocami!

Składniki (blacha 30 x 40 cm):

Zaczyn:

  • 450 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 50 g cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 g mąki pszennej

Pozostałe składniki ciasta:

  • 800 g mąki pszennej
  • 60 g cukru waniliowego
  • 115 g cukru
  • 2 g drobnej soli
  • 5 żółtek
  • 80 g rozpuszczonego (nie gorącego) masła

Dodatkowo:

  • miękkie owoce:
  • ok. 20 (sztuk) średnich truskawek
  • kilka śliwek, drobno pokrojonych
  • ok. 300 g malin (lub inne sezonowe owoce)
  • standardowa kruszonka (1 część masła, 1 część cukru, 2 części mąki pszennej)

Przygotowanie:

Blachę natłuszczam i posypuję mąką.

Zaczyn:

Do ciepłego mleka wkruszam świeże drożdże, dodaję cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszam rózgą do gładkiej konsystencji.

Przykrywam folią spożywczą, odstawiam w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) na 15-20 minut, do wyrośnięcia.

Ciasto:

Przesiewam mąkę do miski, dodaję pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) oraz wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiam do uzyskania gładkiego ciasta – będzie dość luźne i będzie kleić się do rąk.

Gdy ciasto będzie gładkie, dodaję w 2 częściach masło, każdorazowo wgniatając je całkowicie w ciasto.

Wyrabiam jeszcze 3-5 minut.

Dużą miskę oprószam mąką, przekładam wyrobione ciasto.

Szczelnie przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) – na ok. 35-40 minut – musi podwoić objętość.

Gdy ciasto wyrośnie przekładam je na podsypany niewielką ilością mąki blat, krótko wyrabiam by je odgazować.

Ciasto rozwałkowuję i wykładam równomiernie na dnie blachy.

Blachę odstawiam w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) na 15 minut.

Gdy lekko podrośnie, rozkładam na całej powierzchni pokropione (niezbyt grubo) owoce.

Kruszonka:

50 g miękkiego masła rozcieram z 50 g cukru, a potem dodaję 100 g mąki.

Rozcieram wszystko w palcach.

Kruszonkę rozsypuję na owocach.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 70 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 1 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.