Drożdżówka z owocami i kruszonką
Zaczęły się jesienne chłody, a na chłody najlepsza jest świeżutka, pachnąca, puszysta drożdżówka z owocami!
Składniki (blacha 30 x 40 cm):
Zaczyn:
- 450 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
- 50 g cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g mąki pszennej
Pozostałe składniki ciasta:
- 800 g mąki pszennej
- 60 g cukru waniliowego
- 115 g cukru
- 2 g drobnej soli
- 5 żółtek
- 80 g rozpuszczonego (nie gorącego) masła
Dodatkowo:
- miękkie owoce:
- ok. 20 (sztuk) średnich truskawek
- kilka śliwek, drobno pokrojonych
- ok. 300 g malin (lub inne sezonowe owoce)
- standardowa kruszonka (1 część masła, 1 część cukru, 2 części mąki pszennej)
Przygotowanie:
Blachę natłuszczam i posypuję mąką.
Zaczyn:
Do ciepłego mleka wkruszam świeże drożdże, dodaję cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszam rózgą do gładkiej konsystencji.
Przykrywam folią spożywczą, odstawiam w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) na 15-20 minut, do wyrośnięcia.
Ciasto:
Przesiewam mąkę do miski, dodaję pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiam do uzyskania gładkiego ciasta – będzie dość luźne i będzie kleić się do rąk.
Gdy ciasto będzie gładkie, dodaję w 2 częściach masło, każdorazowo wgniatając je całkowicie w ciasto.
Wyrabiam jeszcze 3-5 minut.
Dużą miskę oprószam mąką, przekładam wyrobione ciasto.
Szczelnie przykrywam miskę folią spożywczą i odstawiam ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) – na ok. 35-40 minut – musi podwoić objętość.
Gdy ciasto wyrośnie przekładam je na podsypany niewielką ilością mąki blat, krótko wyrabiam by je odgazować.
Ciasto rozwałkowuję i wykładam równomiernie na dnie blachy.
Blachę odstawiam w ciepłe miejsce (max 50 stopni C) na 15 minut.
Gdy lekko podrośnie, rozkładam na całej powierzchni pokropione (niezbyt grubo) owoce.
Kruszonka:
50 g miękkiego masła rozcieram z 50 g cukru, a potem dodaję 100 g mąki.
Rozcieram wszystko w palcach.
Kruszonkę rozsypuję na owocach.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) na ok. 70 minut.