Drożdżówka z kruszonką (ze śmietanką)
Bułka drożdżowa to jedno z tych ciast, do których zawsze się wraca. Zawsze zachwyca smakiem i swoją prostotą, prawda ? Nie znam nikogo, kto jej nie lubi, i chyba niełatwo byłoby taką osobę znaleźć.
Wspaniałe jest to, że da się ją upiec przy minimalnej ilości składników, nawet z wodą, jakimś jednym jedynym pozostałym w lodówce jajkiem, albo olejem zamiast masła – i tak będzie smaczna 🙂
U nas dziś wersja ze słodką śmietanką. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam po przepis!
Składniki (blacha 20 x 30 cm):
Zaczyn:
- 30 g. świeżych drożdży
- 2 pełne łyżki mąki pszennej
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka drobnego cukru do wypieków
Ciasto:
- 500 g. mąki pszennej2 duże jajka
- 150 g. drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki domowego cukru waniliowego
- szczypta soli
- 0,5 szklanki śmietanki 30%
- 100 g. masła, rozpuszczonego
Kruszonka:
- 130 g. zimnego masła
- 130 g. mąki pszennej
- 130 g. drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
- masło do posmarowania blachy
- mąka do oprószenia blachy
Przygotowanie:
Zaczyn:
Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, a gdy się upłynnią dolewam lekko ciepłą śmietankę i dodaję mąkę.
Mieszam, by powstała pasta, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.
Ciasto:
Przesiewam mąkę do dużej miski. W oddzielnej misce ucieram mikserem jajka z cukrem waniliowym i drobnym, ze szczyptą soli – na bardzo puszystą masę.
Wlewam śmietankę i jeszcze chwilę ubijam razem.
Masę jajeczną wlewam do mąki, dodaję wyrośnięty zaczyn i mieszam łyżką do połączenia.
Potem wyrabiam ciasto przez moment, by połączyło się w kulę.
Dolewam rozpuszczone masło, wyrabiam aż się wchłonie.
Przykrywam miskę i odstawiam ciasto do podwojenia objętości.
Kruszonka:
Zimne masło siekam z mąką i cukrem, potem rozcieram ciasto palcami by powstała kruszonka.
Wstawiam ją do lodówki na czas, zanim wyrośnie ciasto.
Pieczenie:
Blachę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazu.
Przekładam ciasto do blachy, wyrównuję powierzchnię. Na górze rozsypuję kruszonkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 50 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |