Drożdżówka z kruszonką (ze śmietanką)

Drożdżówka z kruszonką
0
(0)

Drożdżówka z kruszonką (ze śmietanką)

Bułka drożdżowa to jedno z tych ciast, do których zawsze się wraca. Zawsze zachwyca smakiem i swoją prostotą, prawda ? Nie znam nikogo, kto jej nie lubi, i chyba niełatwo byłoby taką osobę znaleźć.

Wspaniałe jest to, że da się ją upiec przy minimalnej ilości składników, nawet z wodą, jakimś jednym jedynym pozostałym w lodówce jajkiem, albo olejem zamiast masła – i tak będzie smaczna 🙂

U nas dziś wersja ze słodką śmietanką. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam po przepis!

Składniki (blacha 20 x 30 cm):

Zaczyn:

  • 30 g. świeżych drożdży
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka drobnego cukru do wypieków

Ciasto:

  • 500 g. mąki pszennej2 duże jajka
  • 150 g. drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki śmietanki 30%
  • 100 g. masła, rozpuszczonego

Kruszonka:

  • 130 g. zimnego masła
  • 130 g. mąki pszennej
  • 130 g. drobnego cukru do wypieków

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania blachy
  • mąka do oprószenia blachy

Przygotowanie:

Zaczyn:

Pokruszone drożdże mieszam z cukrem, a gdy się upłynnią dolewam lekko ciepłą śmietankę i dodaję mąkę.

Mieszam, by powstała pasta, odstawiam w ciepłe miejsce na 20 minut.

Ciasto:

Przesiewam mąkę do dużej miski. W oddzielnej misce ucieram mikserem jajka z cukrem waniliowym i drobnym, ze szczyptą soli – na bardzo puszystą masę.

Wlewam śmietankę i jeszcze chwilę ubijam razem.

Masę jajeczną wlewam do mąki, dodaję wyrośnięty zaczyn i mieszam łyżką do połączenia.

Potem wyrabiam ciasto przez moment, by połączyło się w kulę.

Dolewam rozpuszczone masło, wyrabiam aż się wchłonie.

Przykrywam miskę i odstawiam ciasto do podwojenia objętości.

Kruszonka:

Zimne masło siekam z mąką i cukrem, potem rozcieram ciasto palcami by powstała kruszonka.

Wstawiam ją do lodówki na czas, zanim wyrośnie ciasto.

Pieczenie:

Blachę natłuszczam masłem, oprószam mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatam, by pozbyć się gazu.

Przekładam ciasto do blachy, wyrównuję powierzchnię. Na górze rozsypuję kruszonkę i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (góra-dól, bez termoobiegu) na ok. 50 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.