Drożdżówka codzienna z kruszonką

Drożdżówka codzienna z kruszonką
0
(0)

Drożdżówka codzienna z kruszonką

Właściwie to nie drożdżówkę miałam wczoraj piec, a chleb, bo skończyło nam się pieczywo. Gdy chleb był już w piekarniku, mąż niezobowiązująco zagadnął: a może by kiedyś upiec drożdżówkę, i żeby było dużo kruszonki… Nie zastanawiałam się nawet minuty 😉 Tak więc na kolację była jeszcze ciepła, mięciusia i pachnąca bułka ze szklanką zimnego mleka. Podejrzewam, że ten smak musi coś wspólnego z Niebem 🙂

Składniki na blachę 20 x 30 cm:

  • 40 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pełna łyżeczka mąki
  • 5 łyżeczek ciepłego mleka

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 150 g. zimnego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki pszennej

Przygotowanie:

Składniki kruszonki rozcieram w palcach, aż utworzy się jednolita kaszka, odstawiam do lodówki.

W miseczce ucieram na pastę drożdże, cukier, mąkę i mleko.

Ostawiam miskę w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajka w temperaturze pokojowej, mleko, cukier puder, waniliowy i wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiam ciasto kilka minut, będzie mocno klejące. Dolewam olej i wyrabiam jeszcze kilka minut.

Odstawiam pod przykryciem na godzinę, ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto odgazowuję lekko kilkukrotnie uderzając w nie dłonią, króciutko zagniatam.

Przekładam do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką blachy, wyrównuję. Na górę wykładam kruszonkę.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. godzinę.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.