Drożdżowe serniczki na kefirze

Drożdżowe serniczki na kefirze
0
(0)

Drożdżowe serniczki na kefirze

Lekko kwaśne, mocno serowe placki na bazie twarogu i kefiru. Pyszne z cukrem pudrem, a można sprawić by smakowały jeszcze lepiej, jeśli poleje się je słodką śmietanką z cukrem i wanilią.

Składniki (na 7-8 dużych placków):

Zaczyn:

  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Ponadto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g. półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Zaczyn:

Pokruszone drożdże mieszam z kurem, mąką i kefirem, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.

Ciasto:

Do miski przekładam twaróg, wbijam jajko i dodaję cukry; dokładnie mieszam by powstała gładka masa.

Dodaję mąkę, kefir i podrośnięty zaczyn, mieszam. Ciasto powinno być gęste.

Łyżką wykładam po porcji ciasta na średnio rozgrzany olej (niewielka ilość, lepiej dolewać w trakcie smażenia) i smażę placki na rumiano, przewracając je dwukrotnie.

Usmażone przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję posypane cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry