Drożdżowe serniczki na kefirze
Drożdżowe serniczki na kefirze – lekko kwaśne, mocno serowe placki na bazie twarogu i kefiru. Pyszne z cukrem pudrem, a można sprawić by smakowały jeszcze lepiej, jeśli poleje się je słodką śmietanką z cukrem i wanilią.
Składniki (na 7-8 dużych placków):
Zaczyn:
- 15 g. świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki kefiru
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Ponadto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 250 g. półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 0,5 szklanki kefiru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Zaczyn:
Pokruszone drożdże mieszam z kurem, mąką i kefirem, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
Ciasto:
Do miski przekładam twaróg, wbijam jajko i dodaję cukry; dokładnie mieszam by powstała gładka masa.
Dodaję mąkę, kefir i podrośnięty zaczyn, mieszam. Ciasto powinno być gęste.
Łyżką wykładam po porcji ciasta na średnio rozgrzany olej (niewielka ilość, lepiej dolewać w trakcie smażenia) i smażę placki na rumiano, przewracając je dwukrotnie.
Usmażone przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję posypane cukrem pudrem.
A tutaj znajdziecie placuszki drożdżowe w innej odsłonie 🙂