Drożdżowe serniczki na kefirze

Drożdżowe serniczki na kefirze
0
(0)

Drożdżowe serniczki na kefirze

Drożdżowe serniczki na kefirze – lekko kwaśne, mocno serowe placki na bazie twarogu i kefiru. Pyszne z cukrem pudrem, a można sprawić by smakowały jeszcze lepiej, jeśli poleje się je słodką śmietanką z cukrem i wanilią.

Składniki (na 7-8 dużych placków):

Zaczyn:

  • 15 g. świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kefiru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

Ponadto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 250 g. półtłustego twarogu
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Zaczyn:

Pokruszone drożdże mieszam z kurem, mąką i kefirem, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.

Ciasto:

Do miski przekładam twaróg, wbijam jajko i dodaję cukry; dokładnie mieszam by powstała gładka masa.

Dodaję mąkę, kefir i podrośnięty zaczyn, mieszam. Ciasto powinno być gęste.

Łyżką wykładam po porcji ciasta na średnio rozgrzany olej (niewielka ilość, lepiej dolewać w trakcie smażenia) i smażę placki na rumiano, przewracając je dwukrotnie.

Usmażone przekładam na chwilę na papier by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podaję posypane cukrem pudrem.

A tutaj znajdziecie placuszki drożdżowe w innej odsłonie 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.