Drożdżowe rogale z marmoladą jabłkową

Drożdżowe rogale z marmoladą jabłkową
0
(0)

Drożdżowe rogale z marmoladą jabłkową

Te pulchniutkie rogaliki z marmoladą o smaku letnich jabłek doskonale rozwiewają pogodowe smutki 🙂

Składniki (na 12 dużych rogali):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 60 g. świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/3 kostki margaryny
  • 12 łyżeczek twardej marmolady jabłkowej
  • 1 łyżka śmietany ( do posmarowania)
  • gruby cukier do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozcieram z kilkoma łyżkami mleka, cukru i mąki na masę o konsystencji gęstej śmietany, odstawiam pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka i oba cukry, przekładam wyrośnięte drożdże i razem z pozostałym mlekiem i szczyptą soli wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto jest średnio gęste.

Dodaję ciepłą płynną margarynę ( ale nie gorącą ) i wyrabiam do momentu, gdy ciasto odchodzi od dłoni.

Przykrywam miskę ścierką, odstawiam na 40 minut – ciasto powinno podwoić objętość.

Dwie duże blachy wykładam papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagniatam i dzielę na 2 części.

Każdą część wałkuję w prostokąt ok. 20 x 30 cm, dzielę go na 6 trójkątów, na szerszą część każdego trójkąta nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam rogaliki (od szerszej części do wąskiego końca).

Zwinięte rogale układam na blasze.

Pozostawiam blachy na 10 minut do napuszenia ciasta, po czym smaruję rogale śmietaną i lekko oprószam cukrem.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut (termoobieg).

Przepis autorski

PS. Sprawdźcie też przepis na bułeczki z powidłami 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.