Drożdżowe rogale z marmoladą jabłkową
Te pulchniutkie rogaliki z marmoladą o smaku letnich jabłek doskonale rozwiewają pogodowe smutki 🙂
Składniki (na 12 dużych rogali):
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 60 g. świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/3 kostki margaryny
- 12 łyżeczek twardej marmolady jabłkowej
- 1 łyżka śmietany ( do posmarowania)
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozcieram z kilkoma łyżkami mleka, cukru i mąki na masę o konsystencji gęstej śmietany, odstawiam pod ściereczką do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.
Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka i oba cukry, przekładam wyrośnięte drożdże i razem z pozostałym mlekiem i szczyptą soli wyrabiam ciasto przez ok. 10 minut. Ciasto jest średnio gęste.
Dodaję ciepłą płynną margarynę ( ale nie gorącą ) i wyrabiam do momentu, gdy ciasto odchodzi od dłoni.
Przykrywam miskę ścierką, odstawiam na 40 minut – ciasto powinno podwoić objętość.
Dwie duże blachy wykładam papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką, lekko zagniatam i dzielę na 2 części.
Każdą część wałkuję w prostokąt ok. 20 x 30 cm, dzielę go na 6 trójkątów, na szerszą część każdego trójkąta nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam rogaliki (od szerszej części do wąskiego końca).
Zwinięte rogale układam na blasze.
Pozostawiam blachy na 10 minut do napuszenia ciasta, po czym smaruję rogale śmietaną i lekko oprószam cukrem.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 25 minut (termoobieg).
Przepis autorski
PS. Sprawdźcie też przepis na bułeczki z powidłami 🙂