Drożdżowe racuchy z jabłkami na maślance (na suchych drożdżach)
Smakołyk który kochają chyba wszyscy! Pyszne i puszyste drożdżowe racuchy z jabłkami na maślance chętnie jemy o każdej porze dnia ?
Składniki:
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 7 g. suchych drożdży
- 2 duże jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g. cukru waniliowego
- 0,5 płaskiej łyżki cukru pudru
- 2 duże jabłka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Do miski wlewam maślankę, wbijam jajka, dodaje oba cukry i suszone drożdże, wszystko mieszam dokładnie rózgą.
Następnie dodaję mąkę, najlepiej w 2 porcjach, każdorazowo dokładnie mieszając ciasto. Gdy ciasto jest gładkie i gęste, dodaję drobno pokrojone (obrane) jabłka.
Całość mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce (ja korzystam z piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni C). Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.
Rozgrzewam olej na patelni (powinno go być tyle. by przykrywał na 1-2 mm dno patelni).
Wykładam porcje ciasta; racuchy smażę na średnim ogniu po kilka minut z obu stron.
Usmażone wykładam na chwilę na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podaję z cukrem pudrem.
Koniecznie zerknijcie na inne moje przepisy na pyszne placuszki z jabłkami!