Drożdżowe racuchy z jabłkami na maślance

Drożdżowe racuchy z jabłkami na maślance
5
(1)

Drożdżowe racuchy z jabłkami na maślance (na suchych drożdżach)

Smakołyk który kochają chyba wszyscy! Pyszne i puszyste placki z jabłkami chętnie jemy o każdej porze dnia 😉

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 7 g. suchych drożdży
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 30 g. cukru waniliowego
  • 0,5 płaskiej łyżki cukru pudru
  • 2 duże jabłka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wlewam maślankę, wbijam jajka, dodaje oba cukry i suszone drożdże, wszystko mieszam dokładnie rózgą.

Następnie dodaję mąkę, najlepiej w 2 porcjach, każdorazowo dokładnie mieszając ciasto. Gdy ciasto jest gładkie i gęste, dodaję drobno pokrojone (obrane) jabłka.

Całość mieszam i odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce (ja korzystam z piekarnika nagrzanego do 50-60 stopni C). Ciasto powinno wyraźnie urosnąć.

Rozgrzewam olej na patelni (powinno go być tyle. by przykrywał na 1-2 mm dno patelni).

Wykładam porcje ciasta; racuchy smażę na średnim ogniu po kilka minut z obu stron.

Usmażone wykładam na chwilę na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Podaję z cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry