Drożdżowe paluchy kminkowe
Drożdżowe, smaczne paluchy z kminkiem mogą być idealnym dodatkiem do zup, choć oczywiście są pyszne także ot tak, do przegryzania. Pomyślałam o barszczu wigilijnym, czy to czerwonym czy grzybowym – i z tym i z tym będą się fajnie komponowały.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka oleju
- 30 g. świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczki soli
- 3/4 do 1 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki kminku
Przygotowanie:
Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie na środku, wkruszam drożdże, dodaję cukier i odrobinę ciepłej wody.
Lekko mieszam (również z mąką), by powstała pasta konsystencji gęstej śmietany, przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Gdy drożdże podrosną, dodaję sól, olej i tyle ciepłej wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto.
Wyrabiam je chwilę i znów odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję w prostokąt grubości 0,5 cm, po czym równomiernie posypuję go kminkiem.
Składam na pół i wałkiem do ciasta mocno wałkuję, by warstwy się połączyły.
Rozwałkowuję ponownie prostokąt i ostrym nożem kroję w paski szerokości 1 cm, długość 10 cm.
Każdy pasek smaruję mlekiem i posypuję kminkiem.
Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 10-12 minut, aż paluchy się lekko zezłocą.
Przepis autorski