Drożdżowe paluchy kminkowe

Drożdżowe paluchy kminkowe
0
(0)

Drożdżowe paluchy kminkowe

Drożdżowe, smaczne paluchy z kminkiem mogą być idealnym dodatkiem do zup, choć oczywiście są pyszne także ot tak, do przegryzania. Pomyślałam o barszczu wigilijnym, czy to czerwonym czy grzybowym – i z tym i z tym będą się fajnie komponowały.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 30 g. świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 3/4 do 1 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki kminku

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie na środku, wkruszam drożdże, dodaję cukier i odrobinę ciepłej wody.

Lekko mieszam (również z mąką), by powstała pasta konsystencji gęstej śmietany, przykrywam miskę ścierką i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

Gdy drożdże podrosną, dodaję sól, olej i tyle ciepłej wody, by dało się zagnieść elastyczne ciasto.

Wyrabiam je chwilę i znów odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję w prostokąt grubości 0,5 cm, po czym równomiernie posypuję go kminkiem.

Składam na pół i wałkiem do ciasta mocno wałkuję, by warstwy się połączyły.

Rozwałkowuję ponownie prostokąt i ostrym nożem kroję w paski szerokości 1 cm, długość 10 cm.

Każdy pasek smaruję mlekiem i posypuję kminkiem.

Piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 10-12 minut, aż paluchy się lekko zezłocą.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry