Drożdżowe pączki-kozy

Drożdżowe pączki-kozy
0
(0)

Drożdżowe pączki-kozy

Gdy smażyłam te pączki – kozy, miałam skojarzenie z Andrzejkami i laniem wosku, bo ciasto wykładane łyżeczką przybiera przedziwne formy, w których nietrudno dopatrzeć się przeróżnych sylwetek i kształtów – u mnie przede wszystkim zwierzaków 🙂 Były koty, były dinozaury, i rzecz jasna także kozy 🙂
Polecam taką przekąskę, gdy nie macie czasu ani ochoty na długie wyrabianie ciasta i czekanie, aż wyrośnie.

Składniki:

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru pudru + puder do posypania
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • ok. 1,5 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce ucieram łyżką pokruszone drożdże, mleko, oba cukry, żółtko i połowę mąki na bardzo gładkie ciasto.

Dodaję stopniowo mąkę, ciągle mieszając do momentu aż powstanie ciasto na tyle gęste, by nie chciało odrywać się od łyżki.

Rozgrzewam olej w garnku (na wysokość ok. 4 cm), gdy na dnie zaczną tworzyć się smugi olej powinien być już wystarczająco gorący.

Za pomocą dwóch łyżeczek wrzucam po kawałku ciasta do gorącego oleju – patyczkiem do szaszłyków przewracam na drugą stronę.

Pączki – kozy smażą się ok. 3-4 minut.

Podaję posypane cukrem pudrem.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.