Drożdżowe bułeczki z rodzynkami
Uwielbiam drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Gdy się taką bułeczkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, świeżutką, weźmie do ręki, jakimś niewytłumaczalnym sposobem od razu wzrasta w człowieku poziom endorfin 🙂
Składniki (na 16 bułeczek):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 50 g. świeżych drożdży
- 2 jajka
- czubata łyżka smalcu
- 1/2 szklanki rodzynek
oraz:
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 3 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- gruby cukier do posypania
Przygotowanie:
3 szklanki mąki wsypuję do miski, robię wgłębienie pośrodku.
Drożdże mieszam na pastę z łyżką mąki, łyżką cukru i mlekiem, wlewam do miski, odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie do miski dodaję jajka, rodzynki, smalec, pozostały cukier i cukier waniliowy, sól i wodę, zagniatam ciasto.
Wyrabiam je podsypując pozostałą mąką przez ok. 10 minut, po czym odstawiam w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (ok. 40 minut).
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam krótko, dzielę na 16 części.
Każdą część rozgniatam dłonią w prostokąt i zwijam go w rulon, po czym spłaszczam dłonią i układam na blasze jedną bułkę obok drugiej, z niewielkimi odstępami.
Smaruję bułeczki mlekiem i lekko posypuję cukrem.
Wstawiam do piekarnika o temperaturze 185 stopni C, piekę ok. 30 minut.
Przepis autorski
A tutaj znajdziecie inny wariant moich drożdżowych bułeczek 🙂