Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami
0
(0)

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami

Uwielbiam drożdżowe bułeczki z rodzynkami. Gdy się taką bułeczkę, zwłaszcza jeszcze ciepłą, świeżutką, weźmie do ręki, jakimś niewytłumaczalnym sposobem od razu wzrasta w człowieku poziom endorfin 🙂

Składniki (na 16 bułeczek):

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 50 g. świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • czubata łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki rodzynek

oraz:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
  • gruby cukier do posypania

Przygotowanie:

3 szklanki mąki wsypuję do miski, robię wgłębienie pośrodku.

Drożdże mieszam na pastę z łyżką mąki, łyżką cukru i mlekiem, wlewam do miski, odstawiam na 15 minut.

Po tym czasie do miski dodaję jajka, rodzynki, smalec, pozostały cukier i cukier waniliowy, sól i wodę, zagniatam ciasto.

Wyrabiam je podsypując pozostałą mąką przez ok. 10 minut, po czym odstawiam w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (ok. 40 minut).

Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę, zagniatam krótko, dzielę na 16 części.

Każdą część rozgniatam dłonią w prostokąt i zwijam go w rulon, po czym spłaszczam dłonią i układam na blasze jedną bułkę obok drugiej, z niewielkimi odstępami.

Smaruję bułeczki mlekiem i lekko posypuję cukrem.

Wstawiam do piekarnika o temperaturze 185 stopni C, piekę ok. 30 minut.

Przepis autorski

A tutaj znajdziecie inny wariant moich drożdżowych bułeczek 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.