Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Drożdżowe bułeczki z jabłkami
5
(1)

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

Pomysł na te bułeczki chodził mi po głowie od kilku dni, i w końcu się dziś za nie zabrałam. No i… są rewelacyjne! Wyszły naprawdę świetne. Cudowne, mięciutkie ciasto, w środku jabłko z odrobiną cynamonu, a najlepsza jest chyba skórka – chrupiąca, posypana lekko skarmelizowanym cukrem.

Składniki (12 bułeczek):

Zaczyn:

  • 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki cukru (ok. 30 g)
  • 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 60 g)

Do ciasta:

  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g)
  • 2 pełne łyżki cukru waniliowego (ok.20 g)
  • 3 żółtka
  • duża szczypta soli
  • 1/4 kostki masła (50 g), rozpuszczonego

Dodatkowo:

  • niewielkie, miękkie, słodkie jabłka
  • 2-3 łyżki masła, rozpuszczonego
  • cukier: brązowy lub trzcinowy (ewentualnie zwykły)
  • cynamon
  • (jeśli bułeczki będą pieczone w formie, tak jak u mnie) masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie:

Zaczyn:

Mąkę, pokruszone drożdże i cukier dokładnie mieszam z ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem, najłatwiej to zrobić rózgą.

Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce na 15-20 minut, do wyrośnięcia.

Ciasto:

Mąkę, żółtka, cukier waniliowy i szczyptę soli mieszam z wyrośniętym zaczynem.

Zagniatam ciasto (będzie kleić się do rąk).

Gdy wszystkie składniki się połączą, w dwóch porcjach dodaję rozpuszczone masło, każdorazowo wyrabiając ciasto aż masło się całkowicie wchłonie.

Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinno podwoić objętość.

W czasie gdy ciasto rośnie przygotowuję jabłka: obieram je, kroję na ćwiartki i wycinam gniazda nasienne.

Jabłka posypuję 2-3 łyżkami brązowego cukru i płaską łyżeczką cynamonu, dokładnie mieszam.

Gdy ciasto wyrośnie, przekładam je na podsypany mąką blat i krótko wyrabiam, by je odgazować.

Następnie dzielę je na 12 równych części, każdą formuję w kulkę.

Kulki rozciągam palcami lub lekko rozwałkowuję na kształt owalnego placuszka ok. 12 cm długości.

Placek smaruję rozpuszczonym masłem, w jednym końcu układam jabłko, zwijam bułeczkę, nadając jej wydłużony kształt.

Tak przygotowane bułki można ułożyć w posmarowanej masłem i oprószonej mąką formie, zachowując lekkie odstępy, lub upiec na płaskiej blaszce.

Nacinam w kilku miejscach górę bułki, smaruję je całe mlekiem i posypuję brązowym cukrem.

Piekę w temperaturze 185 stopni C (góra-dół, bez termoobiegu) przez 22-25 minut.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.