Domowy sernik z kwaśną śmietaną

Domowy sernik z kwaśną śmietaną
4.5
(8)

Domowy sernik z kwaśną śmietaną

To chyba najbardziej puszysty i delikatny sernik, jaki do tej pory udało mi się upiec. Jest lekki, niezbyt słodki, idealny na deser.

Składniki (blacha 20 na 30 cm):

  • 1,5 kg półtłustego twarogu, trzykrotnie przepuszczonego przez maszynkę
  • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany (np. 18%)
  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 200 g miękkiego masła
  • 260 g cukru pudru
  • 30 g cukru waniliowego
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • masło do posmarowania formy
  • mąka do oprószenia formy
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

W misie miksera umieszczam masło, cukier puder i cukier waniliowy i na najwyższych obrotach ucieram je razem, aż powstanie bardzo jasna puszysta masa.

Bez przerywania ucierania dodaję po żółtku, a następnie – również po łyżce – twaróg.

Potem dodaję sok z cytryny i śmietanę, i jeszcze chwilę miksuję.

Dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia.

Oddzielnie ubijam pianę z 3 białek.

Ubitą pianę delikatnie, najlepiej łopatką, łączę z masą serową.

Masę przekładam do blaszki natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C ,a 1,5 godziny (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).

Po upieczeniu jeszcze gorący sernik okrajam ostrożnie wzdłuż boków blachy, by równomiernie opadł.

Kroję po przestygnięciu, oprószam cukrem pudrem.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 4.5 / 5. Liczba ocen: 8

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.