Domowy sernik z kwaśną śmietaną
To chyba najbardziej puszysty i delikatny sernik, jaki do tej pory udało mi się upiec. Jest lekki, niezbyt słodki, idealny na deser.
Składniki (blacha 20 na 30 cm):
- 1,5 kg półtłustego twarogu, trzykrotnie przepuszczonego przez maszynkę
- 200 g kwaśnej, gęstej śmietany (np. 18%)
- 5 żółtek
- 3 białka
- 200 g miękkiego masła
- 260 g cukru pudru
- 30 g cukru waniliowego
- sok z 1 cytryny
- 100 g mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- masło do posmarowania formy
- mąka do oprószenia formy
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
W misie miksera umieszczam masło, cukier puder i cukier waniliowy i na najwyższych obrotach ucieram je razem, aż powstanie bardzo jasna puszysta masa.
Bez przerywania ucierania dodaję po żółtku, a następnie – również po łyżce – twaróg.
Potem dodaję sok z cytryny i śmietanę, i jeszcze chwilę miksuję.
Dodaję przesianą mąkę ziemniaczaną i miksuję do połączenia.
Oddzielnie ubijam pianę z 3 białek.
Ubitą pianę delikatnie, najlepiej łopatką, łączę z masą serową.
Masę przekładam do blaszki natłuszczonej masłem i oprószonej mąką.
Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C ,a 1,5 godziny (góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu).
Po upieczeniu jeszcze gorący sernik okrajam ostrożnie wzdłuż boków blachy, by równomiernie opadł.
Kroję po przestygnięciu, oprószam cukrem pudrem.