0
(0)
Domowy blok czekoladowy
Domowy blok czekoladowy. Deser z dawnych lat 🙂 Taki prosty a taki pyszny…
Składniki:
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 szklanka cukru
- 2-2,5 szklanki mleka w proszku
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mleka skondensowanego (do kawy)
- herbatniki – 2-3 małe paczki
Przygotowanie:
Foremkę wykładam folią spożywczą.
W rondelku z grubym dnem rozpuszczam margarynę z wodą, dodaję cukier i kakao.
Podgrzewam na małym ogniu do zagotowania.
Zestawiam rondelek z ognia, dodaję mleko skondensowane i stopniowo wsypuję mleko w proszku, intensywnie mieszając by nie powstały grudki. Ma powstać gęsta masa.
Dorzucam herbatniki połamane na kawałki, wykładam masę do foremki i odstawiam do wystudzenia (najlepiej do lodówki).
Zimny blok kroję w kawałki.
Przepis autorski