Domowy blok amaretto
Wracam co jakiś czas do tych słodkości z dzieciństwa. Domowy blok amaretto – wiecie, co mi się przypomina, gdy próbuję jego kawałek? Szkolna choinka pewnie gdzieś sprzed trzydziestu lat, bo wtedy zrobiłam go po raz pierwszy sama. Sami widzicie – jak mam go nie lubić? 🙂
Składniki:
- 100 g. masła
- 100 g. herbatników typu petitki, drobno posiekanych
- 1 łyżka likieru amaretto
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- ok. 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
- kakao do oprószenia
Przygotowanie:
Do rondla z grubym dnem wlewam wodę i mleko, wkładam masło w kawałkach i wsypuję cukier.
Podgrzewam mieszając, a gdy masło się rozpuści dodaję kakao i likier. Mieszam, dalej podgrzewając, aż masa będzie jednolita i gładka.
Zdejmuję z ognia i stopniowo dodaję mleko w proszku, a potem posiekane herbatniki.
Masę wkładam do foremek, ugniatam by wypełnić puste miejsca i odstawiam na noc do lodówki.
Wyjmuję blok z foremek, wstawiając je na moment do gorącej wody (by podgrzało się dno) i lekko podważając nożem.
Przed podaniem oprószam blok kakao.
Sprawdź też inną wersję smakową podobnego bloku tutaj 🙂