Domowy blok amaretto

Domowy blok amaretto
5
(1)

Domowy blok amaretto

Wracam co jakiś czas do tych słodkości z dzieciństwa. Domowy blok amaretto – wiecie, co mi się przypomina, gdy próbuję jego kawałek? Szkolna choinka pewnie gdzieś sprzed trzydziestu lat, bo wtedy zrobiłam go po raz pierwszy sama. Sami widzicie – jak mam go nie lubić? 🙂

Składniki:

  • 100 g. masła
  • 100 g. herbatników typu petitki, drobno posiekanych
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • ok. 3/4 szklanki mleka w proszku (niegranulowanego)
  • kakao do oprószenia

Przygotowanie:

Do rondla z grubym dnem wlewam wodę i mleko, wkładam masło w kawałkach i wsypuję cukier.

Podgrzewam mieszając, a gdy masło się rozpuści dodaję kakao i likier. Mieszam, dalej podgrzewając, aż masa będzie jednolita i gładka.

Zdejmuję z ognia i stopniowo dodaję mleko w proszku, a potem posiekane herbatniki.

Masę wkładam do foremek, ugniatam by wypełnić puste miejsca i odstawiam na noc do lodówki.

Wyjmuję blok z foremek, wstawiając je na moment do gorącej wody (by podgrzało się dno) i lekko podważając nożem.

Przed podaniem oprószam blok kakao.

Sprawdź też inną wersję smakową podobnego bloku tutaj 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.