Domowe wafle waniliowe

Domowe wafle waniliowe
5
(1)

Domowe wafle waniliowe

Domowe wafle waniliowe to łatwy w przygotowaniu smakołyk, szkoda tylko że ceny masła tak wzrosły, bo już nie tak tani.

Tak czy siak mamy z tego 16 sporych wafelków. Mimo wysokich cen zachęcam Was, by użyć masła, a nie margaryny, bo z tą wafle nie będą tak delikatne i smaczne.

Składniki:

  • 1 paczka kwadratowych wafli
  • 2 kostki masa (400 g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego
  • 2,5 szklanki gładkiego mleka w proszku (bez granulek)

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam na małym ogniu ze śmietanką, cukrem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii przecinam wzdłuż na pół i nożem wyskrobuję ziarenka) lub olejkiem.

Masę zdejmuję z ognia i wsypuję stopniowo mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek. Tak przygotowaną masą waniliową przekładam wafle.

Gotowe zawijam w folię spożywczą, na nich układam deskę do krojenia i dodatkowo ją czymś obciążam. Odkładam w chodne miejsce na 2 godziny.

Kroję gdy masa stwardnieje.

Jeśli takie domowe wafle waniliowe to coś co lubisz, sprawdź też inne moje przepisy na wafle przekładane

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

przewiń do góry