Domowe wafle waniliowe

Domowe wafle waniliowe
0
(0)

Domowe wafle waniliowe

Wafle waniliowe to łatwy domowy smakołyk, szkoda tylko że ceny masła tak wzrosły, bo już nie tak tani. Tak czy siak mamy z tego 16 sporych wafelków. Mimo wysokich cen zachęcam Was, by użyć masła, a nie margaryny, bo z tą wafle nie będą tak delikatne i smaczne.

Składniki:

  • 1 paczka kwadratowych wafli
  • 2 kostki masa (400 g)
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii lub kilka kropli olejku waniliowego
  • 2,5 szklanki gładkiego mleka w proszku (bez granulek)

Przygotowanie:

Masło rozpuszczam na małym ogniu ze śmietanką, cukrem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii przecinam wzdłuż na pół i nożem wyskrobuję ziarenka) lub olejkiem.

Masę zdejmuję z ognia i wsypuję stopniowo mleko w proszku, energicznie mieszając by pozbyć się grudek. Tak przygotowaną masą waniliową przekładam wafle.

Gotowe zawijam w folię spożywczą, na nich układam deskę do krojenia i dodatkowo ją czymś obciążam. Odkładam w chodne miejsce na 2 godziny.

Kroję gdy masa stwardnieje.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry