Domowe wafle czekoladowe

Domowe wafle czekoladowe
0
(0)

Wafle czekoladowe

Niezaprzeczalnie pyszny, domowy smakołyk, którzy wszyscy znamy w kilku wersjach smakowych. Dla mnie czekoladowa jest od zawsze faworytem.

Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowych wafli (150 g)

Masa:

  • 300 g. masła
  • 90 g. cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 45 g. ciemnego kakao
  • 230 g. pełnego mleka w proszku (26%)

Przygotowanie:

Masło z mlekiem i cukrem rozpuszczam w garnku na średnim ogniu.

Gdy masa jest jednolita, zdejmuję garnek z ognia, dodaję kakao i mieszam, aż to się całkiem połączy z resztą składników.

Następnie w 3 etapach wsypuję mleko w proszku, każdorazowo mocno ucierając np. łopatką, by pozbyć się grudek.

Gdy masa jest gładka i jednolita*, smarują nią pierwszy wafel, przykrywam drugim, i tak do wyczerpania masy. Ostatnią warstwą ma być wafel.

Przyciskam równomiernie wafle dłońmi, wyrównuję boki, po czym zawijam wafle w folię aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 godziny.

Kroję gdy stwardnieją.

* Jeśli zdarzy Ci się, że masa wydaje się za tłusta, tzn. że masło oddziela się od reszty, podgrzewając wszystko na niewielkim ogniu dolewaj po odrobinie płynu (mleko lub nawet woda), i mieszaj, aż ponownie stanie się gładka.

 

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry