Domowe wafle czekoladowe

Domowe wafle czekoladowe
5
(1)

Wafle czekoladowe

Niezaprzeczalnie pyszny, domowy smakołyk, którzy wszyscy znamy w kilku wersjach smakowych. A dla mnie wafle czekoladowe od zawsze są faworytem.

Składniki:

  • 1 opakowanie kwadratowych wafli (150 g)

Masa:

  • 300 g. masła
  • 90 g. cukru pudru
  • 3/4 szklanki mleka 3,2%
  • 45 g. ciemnego kakao
  • 230 g. pełnego mleka w proszku (26%)

Przygotowanie:

Masło z mlekiem i cukrem rozpuszczam w garnku na średnim ogniu.

Gdy masa jest jednolita, zdejmuję garnek z ognia, dodaję kakao i mieszam, aż to się całkiem połączy z resztą składników.

Następnie w 3 etapach wsypuję mleko w proszku, każdorazowo mocno ucierając np. łopatką, by pozbyć się grudek.

Gdy masa jest gładka i jednolita*, smarują nią pierwszy wafel, przykrywam drugim, i tak do wyczerpania masy. Ostatnią warstwą ma być wafel.

Przyciskam równomiernie wafle dłońmi, wyrównuję boki, po czym zawijam wafle w folię aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 godziny.

Kroję gdy stwardnieją.

* Jeśli zdarzy Ci się, że masa wydaje się za tłusta, tzn. że masło oddziela się od reszty, podgrzewając wszystko na niewielkim ogniu dolewaj po odrobinie płynu (mleko lub nawet woda), i mieszaj, aż ponownie stanie się gładka.

Jeśli takie domowe wafle czekoladowe to coś co lubisz, sprawdź też inne moje przepisy na wafle przekładane

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.