Wafle czekoladowe
Niezaprzeczalnie pyszny, domowy smakołyk, którzy wszyscy znamy w kilku wersjach smakowych. A dla mnie wafle czekoladowe od zawsze są faworytem.
Składniki:
- 1 opakowanie kwadratowych wafli (150 g)
Masa:
- 300 g. masła
- 90 g. cukru pudru
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 45 g. ciemnego kakao
- 230 g. pełnego mleka w proszku (26%)
Przygotowanie:
Masło z mlekiem i cukrem rozpuszczam w garnku na średnim ogniu.
Gdy masa jest jednolita, zdejmuję garnek z ognia, dodaję kakao i mieszam, aż to się całkiem połączy z resztą składników.
Następnie w 3 etapach wsypuję mleko w proszku, każdorazowo mocno ucierając np. łopatką, by pozbyć się grudek.
Gdy masa jest gładka i jednolita*, smarują nią pierwszy wafel, przykrywam drugim, i tak do wyczerpania masy. Ostatnią warstwą ma być wafel.
Przyciskam równomiernie wafle dłońmi, wyrównuję boki, po czym zawijam wafle w folię aluminiową i chowam do lodówki na 2-3 godziny.
Kroję gdy stwardnieją.
* Jeśli zdarzy Ci się, że masa wydaje się za tłusta, tzn. że masło oddziela się od reszty, podgrzewając wszystko na niewielkim ogniu dolewaj po odrobinie płynu (mleko lub nawet woda), i mieszaj, aż ponownie stanie się gładka.
Jeśli takie domowe wafle czekoladowe to coś co lubisz, sprawdź też inne moje przepisy na wafle przekładane