Domowe tortille pszenne
Bardzo smaczne, elastyczne, łatwe do zawijania i co najważniejsze- własnej produkcji tortille jak dla mnie doskonale zastępują te ze sklepu. No i są dużo, dużo tańsze 😉
Wystarczy jeszcze tylko kilka dowolnych dodatków i pyszne wrapy gotowe ! Można je zamrozić, wtedy będą w pogotowiu na szybką przekąskę.
Składniki – na 8 sztuk (średnica 22 cm):
- 1 szklanka tłustego mleka (użyłam 7,5 % – mleko do kawy)
- 1 łyżka masła
- 1,5 do 2 szklanek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozpuszczam masło w mleku – przy czym mleko ma być ciepłe, ale nie gorące.
Mieszając drewnianą łyżką dodaję sól, proszek do pieczenia i szklankę mąki, po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam je dosypując mąkę tak, by dało się zagnieść w elastyczną, gładką kulę i by nie przyklejało się do rąk.
Dzielę ciasto na 8 kulek, przykrywam ścierką i zostawiam na 20 minut.
Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowuję na cieniutki placek o średnicy ok. 20 cm, smażę po ok. 2 minuty na średnio rozgrzanej, suchej patelni.
Podczas wałkowania staram się używać jak najmniej mąki, by się nie paliła w trakcie smażenia.
Przepis autorski