Domowe tortille pszenne

Domowe tortille pszenne
0
(0)

Domowe tortille pszenne

Bardzo smaczne, elastyczne, łatwe do zawijania i co najważniejsze- własnej produkcji tortille jak dla mnie doskonale zastępują te ze sklepu. No i są dużo, dużo tańsze 😉

Wystarczy jeszcze tylko kilka dowolnych dodatków i pyszne wrapy gotowe ! Można je zamrozić, wtedy będą w pogotowiu na szybką przekąskę.

Składniki – na 8 sztuk (średnica 22 cm):

  • 1 szklanka tłustego mleka (użyłam 7,5 % – mleko do kawy)
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 do 2 szklanek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Rozpuszczam masło w mleku – przy czym mleko ma być ciepłe, ale nie gorące.

Mieszając drewnianą łyżką dodaję sól, proszek do pieczenia i szklankę mąki, po czym przekładam ciasto na stolnicę i wyrabiam je dosypując mąkę tak, by dało się zagnieść w elastyczną, gładką kulę i by nie przyklejało się do rąk.

Dzielę ciasto na 8 kulek, przykrywam ścierką i zostawiam na 20 minut.

Po tym czasie każdą kulkę rozwałkowuję na cieniutki placek o średnicy ok. 20 cm, smażę po ok. 2 minuty na średnio rozgrzanej, suchej patelni.

Podczas wałkowania staram się używać jak najmniej mąki, by się nie paliła w trakcie smażenia.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.