Domowe lody waniliowo-cytrynowe na żółtkach (bez maszynki)
W końcu jest czas domowych lodów, bo za oknem temperatura prawdziwie letnia. I chociaż nie mam maszynki do lodów, to i tak lubię je robić, bo moim zdaniem są najpyszniejsze, i wiem, że z najlepszych składników. Ze smakami też lubię poszaleć 🙂
Dzisiejsze lody są waniliowo-cytrynowe, aksamitne i gładkie, wspaniale orzeźwiające. Składniki to słodka śmietanka, troszkę mleka, żółtka, ziarenka wanilii i sok z cytryny – tu polecam świetny, gotowy sok cytrynowy Limmi.
Na buteleczkę o pojemności 200 ml składa się 1 kg najlepszej jakości sycylijskich cytryn, pochodzących z wyselekcjonowanych upraw.
Cytryny są zbierane w okresie od czerwca do grudnia, kiedy są najbardziej dojrzałe i soczyste.
Sok jest naturalny i bardzo smaczny, a ciekawostką jest to, że każda buteleczka ma kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym ze skórki cytrusów, który jest wypuszczany w małych ilościach, gdy nalewa się sok.
To dodatkowo podkreśla świeży aromat i smak wyciśniętych cytryn.
Składniki (na ok. 0,5 l gotowych lodów):
- 250 g śmietanki 36%
- 70 g mleka 3,2%
- 50 ml soku z cytryny Limmi
- 5 żółtek
- laska wanilii
- 20 g cukru waniliowego
- 40 g cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietankę oraz mleko wlewam do rondelka, dodaję cukier waniliowy, sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii; powoli podgrzewam – na małej mocy palnika.
W międzyczasie żółtka ubijam z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.
Ubite żółtka przekładam do ciepłego płynu i mieszam dokładnie rózgą.
Zwiększam moc palnika i ciągle mieszając gotuję kilka minut, aż płyn zacznie lekko gęstnieć.
Odstawiam do przestudzenia, potem zimny przelewam do zamykanego pojemnika i wstawiam do zamrażarki na 3-4 godziny.
Co 30-40 minut mieszam lody, by utrzymały aksamitną konsystencję i równomiernie się zamrażały.
Wyjmuję lody na 15 minut przed podaniem, by lekko zmiękły.