Domowe lody waniliowo-cytrynowe na żółtkach (bez maszynki)

5
(2)

Domowe lody waniliowo-cytrynowe na żółtkach (bez maszynki)

W końcu jest czas domowych lodów, bo za oknem temperatura prawdziwie letnia. I chociaż nie mam maszynki do lodów, to i tak lubię je robić, bo moim zdaniem są najpyszniejsze, i wiem, że z najlepszych składników. Ze smakami też lubię poszaleć 🙂

Dzisiejsze lody są waniliowo-cytrynowe, aksamitne i gładkie, wspaniale orzeźwiające. Składniki to słodka śmietanka, troszkę mleka, żółtka, ziarenka wanilii i sok z cytryny – tu polecam świetny, gotowy sok cytrynowy Limmi.

Na buteleczkę o pojemności 200 ml składa się 1 kg najlepszej jakości sycylijskich cytryn, pochodzących z wyselekcjonowanych upraw.

Cytryny są zbierane w okresie od czerwca do grudnia, kiedy są najbardziej dojrzałe i soczyste.

Sok jest naturalny i bardzo smaczny, a ciekawostką jest to, że każda buteleczka ma kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym ze skórki cytrusów, który jest wypuszczany w małych ilościach, gdy nalewa się sok.

To dodatkowo podkreśla świeży aromat i smak wyciśniętych cytryn.

Składniki (na ok. 0,5 l gotowych lodów):

  • 250 g śmietanki 36%
  • 70 g mleka 3,2%
  • 50 ml soku z cytryny Limmi
  • 5 żółtek
  • laska wanilii
  • 20 g cukru waniliowego
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie:

Śmietankę oraz mleko wlewam do rondelka, dodaję cukier waniliowy, sok z cytryny i ziarenka z laski wanilii; powoli podgrzewam – na małej mocy palnika.

W międzyczasie żółtka ubijam z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.

Ubite żółtka przekładam do ciepłego płynu i mieszam dokładnie rózgą.

Zwiększam moc palnika i ciągle mieszając gotuję kilka minut, aż płyn zacznie lekko gęstnieć.

Odstawiam do przestudzenia, potem zimny przelewam do zamykanego pojemnika i wstawiam do zamrażarki na 3-4 godziny.

Co 30-40 minut mieszam lody, by utrzymały aksamitną konsystencję i równomiernie się zamrażały.

Wyjmuję lody na 15 minut przed podaniem, by lekko zmiękły.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 2

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.