Domowe kulki Rafaello

Domowe kulki Rafaello
0
(0)

Domowe kulki Rafaello

Domowe kulki a la Rafaello – szybkie. Łatwe. Słodkie, nawet bardzo słodkie 🙂 Kaloryczne i pyszne. Czyli domowe słodkości o smaku kokosa i migdałów.

Składniki (na ok. 15 sztuk):

  • 80 g. masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
  • ok. 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 5 łyżek wódki, jeśli słodycze nie będą dla dzieci (można pominąć)
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • masa marcepanowa/ lub całe migdały, blanszowane

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do obtoczenia

Przygotowanie:

Masło ucieram z cukrem pudrem na puch – mikserem, dodaję wódkę i olejek migdałowy, a gdy się połączą dodaję mleko w proszku.

Na koniec dodaję wiórki kokosowe.

Masa powinna być gęsta.

Formuję z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego.

Z masy marcepanowej formuję malutkie kulki (średnica ok. 0,5 cm) w tej samej ilości, co kulek z maślanej.

Kulki maślane spłaszczam, układam pośrodku marcepan lub migdał, sklejam i ponownie formuję kulki. Każdą obtaczam w wiórkach kokosowych.

Odkładam na talerz i wstawiam do lodówki na 30 minut.

Przechowuję w chłodzie do 2 dni.

A tutaj zapraszam na przepis na inną marcepanowych kulek 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.