Domowe kulki Rafaello
Domowe kulki a la Rafaello – szybkie. Łatwe. Słodkie, nawet bardzo słodkie 🙂 Kaloryczne i pyszne. Czyli domowe słodkości o smaku kokosa i migdałów.
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 80 g. masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
- ok. 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 5 łyżek wódki, jeśli słodycze nie będą dla dzieci (można pominąć)
- kilka kropli olejku migdałowego
- masa marcepanowa/ lub całe migdały, blanszowane
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do obtoczenia
Przygotowanie:
Masło ucieram z cukrem pudrem na puch – mikserem, dodaję wódkę i olejek migdałowy, a gdy się połączą dodaję mleko w proszku.
Na koniec dodaję wiórki kokosowe.
Masa powinna być gęsta.
Formuję z niej kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
Z masy marcepanowej formuję malutkie kulki (średnica ok. 0,5 cm) w tej samej ilości, co kulek z maślanej.
Kulki maślane spłaszczam, układam pośrodku marcepan lub migdał, sklejam i ponownie formuję kulki. Każdą obtaczam w wiórkach kokosowych.
Odkładam na talerz i wstawiam do lodówki na 30 minut.
Przechowuję w chłodzie do 2 dni.
A tutaj zapraszam na przepis na inną marcepanowych kulek 🙂