Domowe krakersy z kminkiem
Kiedyś, w dzieciństwie bardzo lubiłam suchary, takie z kminkiem, pamiętacie ? Smak moich krakersów jest bardzo podobny, więc jeśli zjedliście zęby na tamtych pysznościach zapraszam do wypróbowania tego przepisu 😉 Kminek można dodać do środka, wtedy będzie jeszcze bliżej sucharów. W każdym razie to świetna przegryzka, którą można szybko i tanio zrobić we własnej kuchni.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 40 g. smalcu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- ok. 1/4 szklanki zimnej wody
Dodatkowo:
- kminek do posypania
- 2 łyżki mleka do posmarowania ciastek
Przygotowanie:
W misce zagniatam ciasto ze wszystkich składników, wyrabiam je kilka minut, aż będzie bardzo gładkie i elastyczne.
Rozwałkowuję ciasto na bardzo cienki placek, nakłuwam go widelcem i wykrajam okrągłe ciastka.
Przenoszę je na blachę wyłożoną papierem, smaruję mlekiem i posypuję kminkiem.
Piekę góra- dół przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C, krakersy powinny się w tym czasie zezłocić.
Przepis autorski