Domowe cini minis (smażone ciasteczka z cynamonem)

Domowe cini minis (smażone ciasteczka z cynamonem)
5
(1)

Domowe cini minis (smażone ciasteczka z cynamonem)

Jeżeli smakowały Wam cini minis – zobaczcie, jak w bardzo łatwy sposób możecie podobne smażone ciasteczka z cynamonem zrobić we własnym domu.

Te ciasteczka zrobiłam z ciasta serowego, które doskonale nadaje się do takich małych słodkości. W czasie smażenia cudownie rosną, tworząc poduszeczki. Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem z cynamonem, i smakują niesamowicie!
Niewątpliwą zaletą przy smażeniu tych ciasteczek jest fakt, że nie trzeba do tego używać dużej ilości oleju – wystarczy warstwa na 2 centymetry (idealna jest patelnia).

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g. masła (wyjmij je 30 minut wcześniej z lodówki)
  • 200 g. sera z wiaderka (użyłam sera z Piątnicy)
  • 200 g. mąki pszennej

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cynamon do posypania
  • cukier puder do posypania
  • odrobina mąki do posypania stolnicy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta przekładam do dużej miski lub na stolnicę (masło posiekane) i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.

Zagniecione formuję w kulę, zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki.

Następnie rozwałkowuję, lekko podsypując stolnicę mąką, na grubość 2 mm.

Dzielę na paski, a potem na trójkąty (najlepiej niewielkie, np. 3-4 cm).

Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam porcjami wycięte trójkąty; gdy zezłocą się przewracam je na drugą stronę.

Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.

 

Jeśli spodobał Ci się przepis na smażone ciasteczka z cynamonem, zajrzyj do innych moich propozycji na mini-słodkości np. Rogaliki serowe z marmoladą

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.