Domowe cini minis (smażone ciasteczka z cynamonem)
Jeżeli smakowały Wam cini minis – zobaczcie, jak w bardzo łatwy sposób możecie podobne smażone ciasteczka z cynamonem zrobić we własnym domu.
Te ciasteczka zrobiłam z ciasta serowego, które doskonale nadaje się do takich małych słodkości. W czasie smażenia cudownie rosną, tworząc poduszeczki. Jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem z cynamonem, i smakują niesamowicie!
Niewątpliwą zaletą przy smażeniu tych ciasteczek jest fakt, że nie trzeba do tego używać dużej ilości oleju – wystarczy warstwa na 2 centymetry (idealna jest patelnia).
Składniki:
Ciasto:
- 200 g. masła (wyjmij je 30 minut wcześniej z lodówki)
- 200 g. sera z wiaderka (użyłam sera z Piątnicy)
- 200 g. mąki pszennej
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cynamon do posypania
- cukier puder do posypania
- odrobina mąki do posypania stolnicy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta przekładam do dużej miski lub na stolnicę (masło posiekane) i zagniatam jednolite, elastyczne ciasto.
Zagniecione formuję w kulę, zawijam w folię i odkładam na 30 minut do lodówki.
Następnie rozwałkowuję, lekko podsypując stolnicę mąką, na grubość 2 mm.
Dzielę na paski, a potem na trójkąty (najlepiej niewielkie, np. 3-4 cm).
Rozgrzewam olej na patelni i wrzucam porcjami wycięte trójkąty; gdy zezłocą się przewracam je na drugą stronę.
Usmażone przekładam na talerz wyłożony papierem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jeszcze ciepłe oprószam cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Jeśli spodobał Ci się przepis na smażone ciasteczka z cynamonem, zajrzyj do innych moich propozycji na mini-słodkości np. Rogaliki serowe z marmoladą