Domowe ciasteczka oreo

Domowe ciasteczka oreo
5
(1)

Domowe ciasteczka oreo

Kochani, jestem z siebie dumna 🙂

Mam dziś dla Was cudowne domowe ciasteczka oreo, które do złudzenia przypominają te, jakie można kupić w sklepie. Bardzo kruche, ciemne i mocno kakaowe ciasteczka przełożyłam białym kremem waniliowym, połączenie tych smaków jest rewelacyjne. Zakochacie się w nich jak i ja 🙂

Składniki (na ok. 40 ciasteczek, dokładnie nie wiem, bo były niestety zjedzone w trakcie robienia 🙂

  • 1,5 szklanki mąki pszennej T 500
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 ziarenko kardamonu rozgniecionego w moździerzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 pełne łyżeczki ciemnego kakao
  • 3 żółtka
  • 180 g. miękkiego masła

Krem:

  • 100 g. miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 krople esencji waniliowej
  • ok. 0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto.

Wałkuję je na placek grubości ok. 0,3 mm i kieliszkiem wykrajam kółka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i na każdym ciastku wyciskam ozdobny wzór (u mnie to po prostu wzorek na stopce kieliszka).

Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 12-14 minut.

Po upieczeniu odkładam ciasteczka na kratkę, by całkiem ostygły.

Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i esencją waniliową na gładką masę, dodaje stopniowo mleko w proszku – powinna powstać gęsta masa, którą bez trudu da się formować palcami.

Z masy robię kulki i układam je na połowie ciasteczek, lekko spłaszczam i przykrywam resztą ciastek.

Zobacz także: mój przepis na torcik budyniowy z takimi ciasteczkami

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba ocen: 1

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.