Domowe ciasteczka oreo
Kochani, jestem z siebie dumna 🙂
Mam dziś dla Was cudowne domowe ciasteczka oreo, które do złudzenia przypominają te, jakie można kupić w sklepie. Bardzo kruche, ciemne i mocno kakaowe ciasteczka przełożyłam białym kremem waniliowym, połączenie tych smaków jest rewelacyjne. Zakochacie się w nich jak i ja 🙂
Składniki (na ok. 40 ciasteczek, dokładnie nie wiem, bo były niestety zjedzone w trakcie robienia 🙂
- 1,5 szklanki mąki pszennej T 500
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 ziarenko kardamonu rozgniecionego w moździerzu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 pełne łyżeczki ciemnego kakao
- 3 żółtka
- 180 g. miękkiego masła
Krem:
- 100 g. miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2-3 krople esencji waniliowej
- ok. 0,5 szklanki gładkiego mleka w proszku
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatam elastyczne ciasto.
Wałkuję je na placek grubości ok. 0,3 mm i kieliszkiem wykrajam kółka, przekładam je na wyłożoną papierem blachę i na każdym ciastku wyciskam ozdobny wzór (u mnie to po prostu wzorek na stopce kieliszka).
Ciasteczka piekę w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 12-14 minut.
Po upieczeniu odkładam ciasteczka na kratkę, by całkiem ostygły.
Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem i esencją waniliową na gładką masę, dodaje stopniowo mleko w proszku – powinna powstać gęsta masa, którą bez trudu da się formować palcami.
Z masy robię kulki i układam je na połowie ciasteczek, lekko spłaszczam i przykrywam resztą ciastek.
Zobacz także: mój przepis na torcik budyniowy z takimi ciasteczkami