Domowa polewa czekoladowa (podstawowa)
Chociaż najczęściej, robiąc polewę czekoladową, sięgam po prostu po czekoladę, to taka domowa polewa czekoladowa jest czymś, do czego mam wciąż wielki sentyment. Robiłam ją od dzieciństwa, eksperymentując ze składem i proporcjami.
Oto jej podstawowa wersja, która idealne nadaje się do wykończenia ciast czekoladowych i serników. Jest gładka i lśniąca, pięknie się rozlewa po cieście i dobrze zastyga.
Składniki (na ciasto z prostokątnej blachy 20 na 30 cm, lub z okrągłej o średnicy ok. 22 cm)
- 100 g masła
- 60 g cukru
- 15 g cukru waniliowego
- 60 g (5 stołowych łyżek) mleka
- 20 g kakao
- 35 g (3 stołowe łyżki) zimnej wody
Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem przekładam masło oraz oba cukry i rozpuszczam wszystko na małym ogniu, często mieszając.
Dolewam mleko i gotuję masę (mały ogień) 3-4 minuty, by cukier całkowicie się rozpuścił.
Wsypuję przesiane kakao i mieszam, nie zdejmując rondelka z kuchenki, aż masa będzie zupełnie gładka.
Dolewam zimną wodę, trochę zwiększam moc palnika i gotuję polewę ok. 10-12 minut. Bardzo często mieszam. Polewa powinna lekko zgęstnieć i stać się bardzo lśniąca.
Lekko przestudzoną wylewam na zimne ciasto.
PS. Ostatnio wykorzystałam taką polewę to takiego pysznego ciasta 🙂