Domowa maca bazyliowa

Domowa maca bazyliowa
0
(0)

Domowa maca bazyliowa (bezglutenowa)

W paczuszce, którą dostałam kilka dni temu ze sklepu Ekojawo.pl oprócz wielu doskonałych produktów znalazłam skrobię kukurydzianą. Można ją stosować w wielu dietach, poza tym jako produkt bezglutenowy jest idealna do przygotowania wielu bezglutenowych pyszności.

Spróbowałam przygotować coś do przekąski. Maca wyszła bardzo smaczna, tym bardziej że wzbogaciłam ją aromatem i smakiem świeżej bazylii.

Jak najszybciej zajrzyjcie do Ekojawo.pl, będziemy niedługo piec biszkopt ze skrobi kukurydzianej:)

Zachęcam także do przygotowania tradycyjnych podpłomyków.

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • duża szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki skrobi kukurydzianej – polecam sklep: ekojawo.pl
  • plus kilka łyżek skrobi do podsypywania
  • duża łyżka posiekanej świeżej bazylii

Przygotowanie:

Podgrzewam w rondlu mleko z masłem (ma być ciepłe, ale nie gorące).

Dodaję skrobię kukurydzianą, drobno posiekaną bazylię, proszek do pieczenia i sól, mieszam łyżką do połączenia się składników.

Przekładam ciasto na stolnicę, wyrabiam aż będzie zupełnie gładkie, podsypując lekko skrobią.

Dzielę ciasto na kilka części.

Każdą z nich rozwałkowuję cieniutko, wykrawam prostokąty i na rozgrzanej patelni grillowej smażę z obu stron, aż ciasto przestanie być surowe, pojawią się drobne pęcherzyki i rumiane plamki.

Studzę, przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.