Domowa maca bazyliowa (bezglutenowa)
W paczuszce, którą dostałam kilka dni temu ze sklepu Ekojawo.pl oprócz wielu doskonałych produktów znalazłam skrobię kukurydzianą. Można ją stosować w wielu dietach, poza tym jako produkt bezglutenowy jest idealna do przygotowania wielu bezglutenowych pyszności.
Spróbowałam przygotować coś do przekąski. Maca wyszła bardzo smaczna, tym bardziej że wzbogaciłam ją aromatem i smakiem świeżej bazylii.
Jak najszybciej zajrzyjcie do Ekojawo.pl, będziemy niedługo piec biszkopt ze skrobi kukurydzianej:)
Zachęcam także do przygotowania tradycyjnych podpłomyków.
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka masła
- duża szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki skrobi kukurydzianej – polecam sklep: ekojawo.pl
- plus kilka łyżek skrobi do podsypywania
- duża łyżka posiekanej świeżej bazylii
Przygotowanie:
Podgrzewam w rondlu mleko z masłem (ma być ciepłe, ale nie gorące).
Dodaję skrobię kukurydzianą, drobno posiekaną bazylię, proszek do pieczenia i sól, mieszam łyżką do połączenia się składników.
Przekładam ciasto na stolnicę, wyrabiam aż będzie zupełnie gładkie, podsypując lekko skrobią.
Dzielę ciasto na kilka części.
Każdą z nich rozwałkowuję cieniutko, wykrawam prostokąty i na rozgrzanej patelni grillowej smażę z obu stron, aż ciasto przestanie być surowe, pojawią się drobne pęcherzyki i rumiane plamki.
Studzę, przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis autorski