Domowa czekolada z bakaliami i słonecznikiem

Domowa czekolada z bakaliami i słonecznikiem
0
(0)

Domowa czekolada z bakaliami i słonecznikiem

Może zostało mi to z czasów, gdy w przypadku nagłej chęci na coś słodkiego sięgało się do cukierniczki, i gdy nasze Mamy wyczarowywały coś z niczego. Przyznam, że co jakiś czas chętnie wracam do domowej czekolady, czyli pysznej masy z kakao i mleka w proszku, z różnymi dodatkami, które mogą fajnie zmieniać jej smak. Dziś ta czekolada jest u nas w postaci kulek, z suszoną żurawiną i rodzynkami, prosem i słonecznikiem.

Składniki:

  • 80 g. masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 3-4 łyżki mleka
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1 szklanka pełnego mleka w proszku (gładkiego, bez granulek)
  • 0,5 szklanki prosa/ryżu ekspandowanego
  • po 2-3 łyżki suszonych rodzynek i żurawiny
  • 5 łyżek ziaren słonecznika + słonecznik do obtaczania

Przygotowanie:

W rondelku z grubym dnem rozpuszczam masło, z dodatkiem wody, kakao i cukru.

Dolewam mleko (jeśli zauważycie, że masa się rozwarstwia, dolejcie jeszcze odrobinę mleka).

Gdy wszystko się połączy i masa jest jednolita, błyszcząca i gładka, zestawiam garnek z ognia i dodaję mleko w proszku.

Mocno mieszam, by nie było grudek, a potem dodaję bakalie, proso i słonecznik. Jeszcze raz mieszam.

Z ciepłej masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego.

Każdą panieruję w ziarnach słonecznika (wcześniej uprażonych na suchej patelni).

Kulki odkładam na kilka godzin, do całkowitego przestygnięcia.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne:
przewiń do góry