Domowa biała czekolada z orzechami i chrupkami

Domowa biała czekolada z orzechami i chrupkami
0
(0)

Domowa biała czekolada z orzechami i chrupkami

Jestem bardzo zadowolona z efektu – zachciało się wczoraj Monice słodkości – no i wyszła pyszna biała czekolada z orzechami i chrupkami! Według mnie o wiele lepsza niż ta kupiona.

Naprawdę bardzo dobry domowy smakołyk, do którego można dodać przeróżne bakalie i orzechy.

Ja dodałam też sporo chrupek zbożowych, dzięki czemu nie jest tak obłędnie słodka i wspaniale chrupie.

Składniki (np. pojemnik po lodach, mała blaszka lub plastikowe pudełko) :

  • 100 g. masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1,5 do 2 szklanek gładkiego mleka w proszku
  • ekstrakt migdałowy (u mnie) lub waniliowy do smaku (kilka kropli)
  • ok. 1/4 szklanki mleka zagęszczonego (do kawy)
  • duża garść orzechów laskowych
  • duża garść drobnych rodzynek
  • chrupki zbożowe

Przygotowanie:

Do garnka wlewam wodę, dodaję masło i cukier. Podgrzewam razem, mieszając, aż cukier się rozpuści – powinna powstać masa podobna do kajmaku.

Lekko ją studzę, dodaję ekstrakt zapachowy i wsypuję mleko w proszku, energicznie mieszam. (Jeśli zauważycie, że lekko oddziela się masło, postawcie garnek z powrotem na małym ogniu, podgrzejcie mieszając i dodajcie jeszcze trochę mleka w płynie. Masa powinna być gęsta i jednolita)

Dodaję orzechy, rodzynki i chrupki, po czym wykładam łyżką całą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą.

Wygładzam powierzchnię i wciskam w nią chrupki, tak by przykryły całość.

Pozostawiam na całą noc do zastygnięcia.

Gdy masa jest zimna i tworzy całość, ostrym nożem kroję ją w niewielkie kawałki.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry