Deser ze śliwek z kruszonką z płatków owsianych i orzechów

Deser ze śliwek z kruszonką z płatków owsianych i orzechów
0
(0)

Deser ze śliwek z kruszonką z płatków owsianych i orzechów

W warzywniaku są już pyszne, dojrzałe śliwki, i choć może mój deser wydaje się trochę jesienny, to bardzo go polecam i latem – zwłaszcza, gdy za oknem deszcz.

Deser jest bardzo smaczny i bardzo prosty, jego przygotowanie zajęło mi 15 minut.

Przypominam również pyszny deser z kaszy jaglanej z truskawkami i czereśniami.

Składniki na 2 porcje:

  • 8-10 sporych śliwek (ciemne, typu węgierki)
  • 2 łyżki wiśniówki lub innego alkoholu
  • 0,5 łyżeczki ciemnego cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 10 herbatników typu petitki

Kruszonka:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • garść posiekanych orzechów
  • 0,5 łyżeczki ciemnego cukru
  • 2-3 łyżki wody

Przygotowanie:

Umyte śliwki kroję na kawałki, przekładam na patelnię z masłem (pół łyżeczki) i cukrem (pół łyżeczki)

Chwilkę smażę by wszystko się połączyło – po czym dolewam wiśniówkę. Smażę jeszcze 2 minuty, by śliwki się lekko rozpadły.

Odkładam zawartość patelni do miseczki.

Na tę samą patelnię (nie trzeba jej czyścić) przekładam pozostałe masło i wrzucam pokruszone herbatniki. Smażę chwilkę, by się lekko podrumieniły.

Te również odkładam.

Teraz na patelnię wrzucam pół łyżeczki ciemnego cukru, wlewam wodę, wrzucam płatki owsiane i posiekane orzechy – smażę do momentu, gdy wszystko się skarmelizuje.

Na dnie pucharków/kieliszków układam herbatniki (połowę porcji), na nie wykładam śliwki, znów herbatniki i na górę płatki z orzechami.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry