Deser z kaszy manny z kiwi pachnący pomarańczami i migdałami

Deser z kaszy manny z kiwi pachnący pomarańczami i migdałami
0
(0)

Deser z kaszy manny z kiwi pachnący pomarańczami i migdałami

Ten wspaniały deser robi się w kilka minut, a efekt jest taki, że wszyscy będą zachwyceni. Tak naprawdę zrobiłam go dlatego, że umówiłam się z kilkoma koleżankami; gdybym się nie umówiła to by go nie było ?No i całe szczęście że jest taki ekspresowy, bo tak naprawdę to jedyne na co dziś miałam ochotę to odpoczynek. Ale na tych kilka minut zdołałam wykrzesać z siebie trochę energii ?

Deser miał być troszkę inny – robiłyśmy i jadłyśmy go na warsztatach z Sokołowem, wg pomysłu szefa kuchni Sokołowa, Dominika Moskalenki.

Wybaczcie Dziewczyny, i Ty, Dominiku, ale z braku składników u mnie uległ modyfikacji. W oryginalnym przepisie kasza jest podana z wiśniami z syropu – tych właśnie nie miałam, więc sięgnęłam po inne owoce. Zrobiłam mus z kiwi, i wzbogaciłam również smak masy z kaszy.

Kochani, ten deser jest re-we-la-cyj-ny ?? Improwizacja w kuchni popłaca!

Deser robiły ze mną Kasia z bloga Z Kuchni Do Kuchni, Marzena z bloga Kulinarna Maniusia i Gosia z Daylicooking.

Składniki (na 2 porcje):

Masa z kaszy manny:

  • 1 szklanka mleka
  • 3-4 krople esencji migdałowej
  • 5 pełnych łyżek kaszy manny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • ok. 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • kilka łyżek naturalnego soku jabłkowego

Mus kiwi:

  • 6 owoców kiwi

Paseczki z pomarańczy:

  • kilka cieniutkich paseczków skórki ściętych z pomarańczy (bez białego miąższu)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru

Dodatkowo:

  • listki świeżej mięty do przybrania

Przygotowanie:

Pomarańczę sparzam przez kilka sekund we wrzątku. Odcinam kawałek skórki i tnę go na bardzo cienkie paseczki, a resztę ścieram na tarce z drobnymi oczkami.

W małym naczyniu podgrzewam wodę z cukrem, dodaję paseczki skórki i gotuję je kilka minut – woda odparuje a skórka zmięknie i będzie słodka.

W rondelku zagotowuję mleko z cukrem, esencją migdałową i skórką z pomarańczy (zanim wleję mleko, na dno naczynia wlewam wody; mleko wlewam gdy ta zacznie wrzeć – zapobiega to przypalaniu się mleka).

Gdy zaczyna się gotować, wsypuję stopniowo kaszę – nie przerywając mieszania.

Podgrzewam wszystko na małym ogniu, nieustannie mieszając, aż kasza zrobi się zupełnie gęsta.

Wtedy zestawiam rondelek z ognia, dodaję masło i mieszam aż się połączy z kaszą.

Na koniec dolewam kilka łyżek soku jabłkowego – ma powstać gęsta masa.

Obrane kiwi blenduję na mus (jedno pozostawiam do przybrania, pokrojone w cienkie plasterki).

Mus wykładam na dno talerza, na nim układam 3 porcje kaszy uformowane za pomocą dwóch łyżek.

Całość przybieram paseczkami skórki, plasterkami kiwi i listkami świeżej mięty.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.