Deser z kaszy jaglanej z truskawkami i czereśniami
Wspaniały, dietetyczny deser z kaszy jaglanej z truskawkami i czereśniami można przygotować ze wymienionych zdrowych składników oraz dodatkowo mleka kokosowego.
Składniki (na 2 porcje):
- ok. 100 g. kaszy jaglanej
- ziarenka z 1 laski wanilii
- mała puszka mleka kokosowego (165 ml)
- 10 słodkich truskawek
- dojrzałe czereśnie
- cukier puder (np. z ksylitolu, lub miód) do smaku
- listki bazylii drobnolistnej (lub mięty)
Przygotowanie:
Kaszę płuczę na sicie pod zimną wodą, aż woda będzie przejrzysta.
Gotuję do miękkości, porządnie odcedzam, a potem miksuję na gładko razem z mlekiem kokosowym i cukrem pudrem do smaku.
Dodaję ziarenka z laski wanilii, mieszam dokładnie.
Połowę masy wykładam do pucharków, a do pozostałej części dodaję truskawki i ponownie miksuję na gładko.
Wykładam owocową masę na masę waniliową.
Pucharki przybieram pokrojonymi truskawkami i czereśniami, posypuję zielonymi listkami.
Przed podaniem schładzam przed godzinę w lodówce.
Z innych przepisów na dietetyczne przysmaki polecam dziś szczególnie ten 🙂