Deser z jagodami

Deser z jagodami
0
(0)

Deser z jagodami

Cudowny czas. Można rozkoszować się słodkimi truskawkami, bo ciągle je jeszcze widuję; jędrnymi czereśniami i soczystymi malinami; są też już kwaskowate porzeczki i agrest, i oczywiście jagody!
Deser z jagodami, który dziś przygotowałam nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, bo wystarczy tylko wymieszać ze sobą kilka składników i już można zachwycać się, jaki pyszny 🙂

Składniki:

  • 2 szklanki jagód
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g. serka ricotta
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 łyżki likieru waniliowego
  • 2 łyżki wódki gorzkiej żołądkowej
  • 2 podłużne biszkopty

Przygotowanie:

Jagody dokładnie myję na sitku, osuszam na papierowym ręczniku.

Połowę jagód mieszam z 1 łyżką cukru i widelcem duszę, by puściły sok.

Połowę serka mieszam z pozostałym cukrem, dodaję pastę waniliową, likier i wódkę, odkładam.

Pozostały serem mieszam z poduszonymi jagodami.

Na dno szklanego naczynia wykładam po 2 łyżki całych jagód, a potem po łyżce białego serka. Na to warstwę serka z jagodami, i znów troszkę całych jagód.

Biszkopty siekam nożem, wsypuję na górę, przykrywam znów warstwą jagodowego serka.

Ozdabiam kleksem z białej masy, całymi jagodami – ewentualnie polewam pozostałym z duszenia sokiem.

Schładzam.

Przepis autorski

Jeśli lubicie połączenie owoców i serka ricotta to zajrzyjcie też na ten przepis 🙂

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.