Deser z jagodami
Cudowny czas. Można rozkoszować się słodkimi truskawkami, bo ciągle je jeszcze widuję; jędrnymi czereśniami i soczystymi malinami; są też już kwaskowate porzeczki i agrest, i oczywiście jagody!
Deser z jagodami, który dziś przygotowałam nie sprawi nikomu żadnego kłopotu, bo wystarczy tylko wymieszać ze sobą kilka składników i już można zachwycać się, jaki pyszny 🙂
Składniki:
- 2 szklanki jagód
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g. serka ricotta
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki likieru waniliowego
- 2 łyżki wódki gorzkiej żołądkowej
- 2 podłużne biszkopty
Przygotowanie:
Jagody dokładnie myję na sitku, osuszam na papierowym ręczniku.
Połowę jagód mieszam z 1 łyżką cukru i widelcem duszę, by puściły sok.
Połowę serka mieszam z pozostałym cukrem, dodaję pastę waniliową, likier i wódkę, odkładam.
Pozostały serem mieszam z poduszonymi jagodami.
Na dno szklanego naczynia wykładam po 2 łyżki całych jagód, a potem po łyżce białego serka. Na to warstwę serka z jagodami, i znów troszkę całych jagód.
Biszkopty siekam nożem, wsypuję na górę, przykrywam znów warstwą jagodowego serka.
Ozdabiam kleksem z białej masy, całymi jagodami – ewentualnie polewam pozostałym z duszenia sokiem.
Schładzam.
Przepis autorski
Jeśli lubicie połączenie owoców i serka ricotta to zajrzyjcie też na ten przepis 🙂