0
(0)
Deser z czereśniami i galaretką
Mamy upragnione upały i od razu pojawia się nieposkromiona chęć na coś chłodnego, pysznego – może to być taki prosty deser, jak u mnie. Z galaretką, świeżymi owocami, słodkimi dodatkami. W sumie można dodać co kto lubi 🙂
Składniki:
- 1 galaretka o smaku owoców leśnych
- 0,5 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
- czereśnie
- wiórki białej czekolady, użyłam ze sklepu Słodki Świat
- czekoladowe rurki duo, użyłam ze sklepu Słodki Świat
- płatki kwiatów pelargonii lub nasturcji
Przygotowanie:
Czereśnie pozbawiam pestek, oddzielam delikatnie kilka płatków z umytych wcześniej kwiatów.
Suchą galaretkę dzielę na pół (po ok. 2,5 łyżki), jedną część rozpuszczam w 1 szklance gorącej wody, drugą w połowie szklanki.
Obie odstawiam do ostudzenia.
Gdy są zimne, do części z mniejszą ilością wody wlewam mleko, mieszam do połączenia się obu płynów.
Napełniam warstwowo szklane naczynia, za każdym razem pozwalając warstwie zastygnąć – aż do wypełnienia naczynia.
Przepis autorski.
![]() |
![]() |