Deser waniliowy z liczi

Deser waniliowy z liczi
0
(0)

Deser waniliowy z liczi

Chodzi za Wami małe słodkie conieco na popołudniowe, niedzielne lenistwo ? Zapraszam na pucharek pełen waniliowego delikatnego kremu i na słodkie, soczyste liczi.

Składniki (na 4 małe lub 2 średnie pucharki):

  • 1 żółtko
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 kostki miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • owoce liczi
  • czekolada w proszku
  • ocet balsamico

Przygotowanie:

Żółtko ucieram z masłem, cukrem pudrem, mąką, cukrem waniliowym i odrobiną mleka na puszystą masę.

Pozostałe mleko podgrzewam, do b. gorącego, ale jeszcze nie gotującego się wlewam masę i bardzo intensywnie mieszam. Krem zacznie gęstnieć.

Jeszcze ciepły rozkładam do pucharków i odstawiam do przestygnięcia.

Liczi obieram ze skórki, dzielę na połowy i układam na powierzchni kremu.

Posypuję lekko dookoła czekoladą w proszku, na owocach robię kleks z gęstego balsamico.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.