0
(0)
Deser waniliowy z liczi
Chodzi za Wami małe słodkie conieco na popołudniowe, niedzielne lenistwo ? Zapraszam na pucharek pełen waniliowego delikatnego kremu i na słodkie, soczyste liczi.
Składniki (na 4 małe lub 2 średnie pucharki):
- 1 żółtko
- 1 i 1/3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 kostki miękkiego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- owoce liczi
- czekolada w proszku
- ocet balsamico
Przygotowanie:
Żółtko ucieram z masłem, cukrem pudrem, mąką, cukrem waniliowym i odrobiną mleka na puszystą masę.
Pozostałe mleko podgrzewam, do b. gorącego, ale jeszcze nie gotującego się wlewam masę i bardzo intensywnie mieszam. Krem zacznie gęstnieć.
Jeszcze ciepły rozkładam do pucharków i odstawiam do przestygnięcia.
Liczi obieram ze skórki, dzielę na połowy i układam na powierzchni kremu.
Posypuję lekko dookoła czekoladą w proszku, na owocach robię kleks z gęstego balsamico.
Przepis autorski