Deser – udawane tureckie lokum

Udawane tureckie lokum
0
(0)

Deser – udawane tureckie lokum

Jedliście kiedyś popularny turecki deser – lokum? To rodzaj galaretki w cukrze pudrze, tylko takiej trochę ciągnącej, kleistej. Mój deser ją przypomina, choć z galaretką ma niewiele wspólnego. Tanie i smaczne – wypróbujcie 🙂

Składniki:

  • 2 duże kwadratowe wafle
  • 0,5 kg truskawek
  • cukier puder do smaku + do posypania
  • kilka kropli wody różanej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Umyte truskawki miksuję na gładką masę, dosładzam wg uznania, dodaję kilka kropli wody różanej.

Odlewam kilka łyżek masy i rozprowadzam w niej mąkę ziemniaczaną, a resztę stopniowo podgrzewam (bez gotowania).

Do gorącej masy dodaję zawiesinę z mąką i mieszam do wyraźnego zagęszczenia całości.

Wykładam połowę gorącej masy na jedne wafel. po czym układam drugi wafel tak, by nachodził na drugi (ok. 5 cm) i smaruję go pozostałą masą.

Czekam chwilę, by wafle zmiękły, po czym zwijam je w roladę i od razu zawijam w folię spożywczą.

Odkładam do ostudzenia.

Zimną roladę kilkukrotnie posypuję z każdej strony cukrem pudrem, wmasowując go by powstała biała otoczka.

Roladę kroję w plastry.

Przepis autorski

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.