Deser – udawane tureckie lokum
Jedliście kiedyś popularny turecki deser – lokum? To rodzaj galaretki w cukrze pudrze, tylko takiej trochę ciągnącej, kleistej. Mój deser ją przypomina, choć z galaretką ma niewiele wspólnego. Tanie i smaczne – wypróbujcie 🙂
Składniki:
- 2 duże kwadratowe wafle
- 0,5 kg truskawek
- cukier puder do smaku + do posypania
- kilka kropli wody różanej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Umyte truskawki miksuję na gładką masę, dosładzam wg uznania, dodaję kilka kropli wody różanej.
Odlewam kilka łyżek masy i rozprowadzam w niej mąkę ziemniaczaną, a resztę stopniowo podgrzewam (bez gotowania).
Do gorącej masy dodaję zawiesinę z mąką i mieszam do wyraźnego zagęszczenia całości.
Wykładam połowę gorącej masy na jedne wafel. po czym układam drugi wafel tak, by nachodził na drugi (ok. 5 cm) i smaruję go pozostałą masą.
Czekam chwilę, by wafle zmiękły, po czym zwijam je w roladę i od razu zawijam w folię spożywczą.
Odkładam do ostudzenia.
Zimną roladę kilkukrotnie posypuję z każdej strony cukrem pudrem, wmasowując go by powstała biała otoczka.
Roladę kroję w plastry.
Przepis autorski