Deser Piña Colada z kruchymi ciasteczkami
Dziś mam wolne. Kiedy mam wolne, zazwyczaj siedzę w kuchni. A jako że dziś deszczowo i jesiennie, stanowczo należy wspomóc się czymś słodkim – na przykład wspaniałym, domowym deserem Piña Colada z kruchymi ciasteczkami od Produkty Cukiernicze BRZEŚĆ
Składniki (na 2 porcje):
Kremy:
- 250 g. serka mascarpone
- cukier puder do smaku ( u mnie 1 łyżeczka)
- 2 pełne łyżki gładkiego mleka w proszku
- 2 łyżki rumu (można pominąć, jeśli deser będą jadły dzieci; zastąp go 2-3 kroplami olejku rumowego)
- 0,5 łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki wiórków kokosowych
Frużelina bananowa:
- 2 dojrzałe, niewielkie banany
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- sok z jednej pomarańczy (lub 3/4 szklanki soku z ananasa)
- (ewentualnie cukier do smaku)
Dodatkowo:
- kilka kruchych ciasteczek, idealne są ciasteczka maszynkowe firmy Brześć
Przygotowanie:
Frużelina bananowa:
Banany rozgniatam widelcem, przekładam do rondelka, dolewam połowę soku z pomarańczy i połowę startej skórki. Gotuję, mieszając, przez 3-4 minuty.
W 3 łyżkach soku rozprowadzam skrobię ziemniaczaną i zawiesinę wlewam do rondelka, podgrzewam mieszając do zgęstnienia.
Kremy:
Mascarpone wykładam do miski i mieszam z cukrem pudrem do smaku (można masę zmiksować), a następnie z mlekiem w proszku i alkoholem.
Gdy masa jest gładka, przekładam 2 łyżki do oddzielnej miseczki.
Do odłożonej masy dodaję kakao i wiórki kokosowe, dokładnie mieszam.
Składanie deserów:
Na dnie niewielkich szklanek układam cienką warstwę pokruszonych ciasteczek, na nie wykładam po czubatej łyżce białej masy, a następnie warstwę frużeliny bananowej.
Na frużelinie rozkładam warstwę kremu z kakao i kokosem.
Kilka herbatników kruszę i moczę w pozostałym soku pomarańczowym, a potem rozkładam na ciemnym kremie. Ostatnią warstwę stanowi biały krem.
Na górze deserów wykładam jeszcze po łyżeczce frużeliny, w każdy deser wciskam kruche ciastko, i całość posypuję startą skórką pomarańczową.
Podaję po schłodzeniu.