Deser Piña Colada z kruchymi ciasteczkami

Deser Piña Colada z kruchymi ciasteczkami
0
(0)

Deser Piña Colada z kruchymi ciasteczkami

Dziś mam wolne. Kiedy mam wolne, zazwyczaj siedzę w kuchni. A jako że dziś deszczowo i jesiennie, stanowczo należy wspomóc się czymś słodkim – na przykład wspaniałym, domowym deserem Piña Colada z kruchymi ciasteczkami od Produkty Cukiernicze BRZEŚĆ

Składniki (na 2 porcje):

Kremy:

  • 250 g. serka mascarpone
  • cukier puder do smaku ( u mnie 1 łyżeczka)
  • 2 pełne łyżki gładkiego mleka w proszku
  • 2 łyżki rumu (można pominąć, jeśli deser będą jadły dzieci; zastąp go 2-3 kroplami olejku rumowego)
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych

Frużelina bananowa:

  • 2 dojrzałe, niewielkie banany
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • sok z jednej pomarańczy (lub 3/4 szklanki soku z ananasa)
  • (ewentualnie cukier do smaku)

Dodatkowo:

  • kilka kruchych ciasteczek, idealne są ciasteczka maszynkowe firmy Brześć

Przygotowanie:

Frużelina bananowa:

Banany rozgniatam widelcem, przekładam do rondelka, dolewam połowę soku z pomarańczy i połowę startej skórki. Gotuję, mieszając, przez 3-4 minuty.

W 3 łyżkach soku rozprowadzam skrobię ziemniaczaną i zawiesinę wlewam do rondelka, podgrzewam mieszając do zgęstnienia.

Kremy:

Mascarpone wykładam do miski i mieszam z cukrem pudrem do smaku (można masę zmiksować), a następnie z mlekiem w proszku i alkoholem.

Gdy masa jest gładka, przekładam 2 łyżki do oddzielnej miseczki.

Do odłożonej masy dodaję kakao i wiórki kokosowe, dokładnie mieszam.

Składanie deserów:

Na dnie niewielkich szklanek układam cienką warstwę pokruszonych ciasteczek, na nie wykładam po czubatej łyżce białej masy, a następnie warstwę frużeliny bananowej.

Na frużelinie rozkładam warstwę kremu z kakao i kokosem.

Kilka herbatników kruszę i moczę w pozostałym soku pomarańczowym, a potem rozkładam na ciemnym kremie. Ostatnią warstwę stanowi biały krem.

Na górze deserów wykładam jeszcze po łyżeczce frużeliny, w każdy deser wciskam kruche ciastko, i całość posypuję startą skórką pomarańczową.

Podaję po schłodzeniu.

Uważasz ten przepis za wartościowy?

Kliknij aby ocenić

Średnia ocena 0 / 5. Liczba ocen: 0

Brak ocen tego wpisu

Jeśli uważasz ten przepis za wartościowy

udostępnij go w mediach społecznościowych

Napisz, co mogę poprawić

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Popularne:
przewiń do góry