0
(0)
Deser morelowy z płatkami jaglanymi
Deser morelowy z płatkami jaglanymi – takie pyszności – bez wyrzutów sumienia zjadłam dziś na śniadanie, bo choć niezaprzeczalnie to deser, to pełen zdrowia i energii. Ostatnio fascynują mnie płatki jaglane i wykorzystuję je na różne sposoby.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kisiel morelowy bez cukru
- 0,5 l. mleka 0,5%
- do smaku: ksylitol lub miód
- 3-4 łyżki płatków jaglanych
- dowolne miękkie owoce, np. wiśnie z kompotu
- odrobina mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Odlewam pół szklanki mleka i rozprowadzam w nim kisiel, resztę mleka gotuję razem z płatkami jaglanymi – minutę od zagotowania. Dosładzam do smaku.
Wlewam rozprowadzony kisiel i mieszam energicznie, aż masa zgęstnieje.
Jeszcze ciepły deser nakładam do pucharków, ozdabiam owocami i startą czekoladą.
Przepis autorski.