Deser jagodowo-arbuzowy
Jeśli macie ochotę na lekki deser, bardzo polecam to zestawienie. Zimny, pełen soku arbuz połączyłam z jędrnymi jagodami oraz w mojej wersji z serkiem waniliowym – można zamiast niego użyć naturalnego jogurtu. Deser może być gotowy w kilka minut 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- ok. 1 szklanki czarnych jagód
- kawałek mocno schłodzonego arbuza, możliwie z małą ilością pestek
- 2 schłodzone małe serki waniliowe/lub 2 małe jogurty naturalne
- kilka listków świeżej mięty
Przygotowanie:
Jagody myję i osuszam na sicie.
Arbuza pozbawiam pestek, kroję w cienkie plasterki i następnie w drobną kostkę (kawałek pozostawiam do ozdoby).
Na dno szklaneczki wsypuję garstkę jagód, przykrywam je serkiem/jogurtem, znowu wsypuję jagody a potem kostkę z arbuza.
Przykrywam owoce warstwą serka/jogurtu.
Ostatnią warstwę powinny stanowić jagody.
Z odłożonego kawałka arbuza wykrajam cienkie prostokątne plasterki i wtykam je z boku szklanki. jeszcze tylko kleks serka i kilka listków mięty.
Przepis autorski